10K Műsorszórásból

A New York Times járt utána egy nemrég megjelent cikkében annak, hogy a pandémia által kiváltott koncertstopp miatt a világhálóra kényszerülő zenészek mennyit kalapozhatnak össze havonta streaming-műsorokból.

A meginterjúvolt alanyok között van Matt Heafy, a Trivium énekes-gitárosa is, aki Twitch-csatornáján kezdett el élő közvetítéseket sugározni a pandémia ideje alatt. A több mint kétszázezer követővel rendelkező júzer majdnem napi szintű élő adásait átlagosan tízezren nézik, ami a gitáros bevallása szerint nagyjából havi 10 000 dolláros bevételt jelent neki. Ez már majdnem akkora összeg – mondja – mint amit az egész zenekar az online lemezbolti eladásokból havonta kaszál.

Heafy napi rutinja abból áll, hogy miután kora reggel iker gyermekeit rendezi, otthona hálószobájába húzódik el, ahol három számítógéppel és három kamerával nyomatja az élőzést. Általában reggel 9 és 15 óra között gitárriff gyakorlással, lövöldözős videojátékokkal vagy dalfeldolgozásokkal szórakoztatja közönségét.

„Még ha nincs is kedvem aznap gyakorolni, tudom, hogy egy csomó olyan ember lesz ott, akik pár óráig szívesen hallgatná kedvenc Trivium-dalait” – meséli Heafy – „Ezért mindent megteszek, hogy az adott órában ott legyek, és feldobjam a napjukat.”

Úgy tűnik, a rajongók nagyra értékelik és megfelelően díjazzák is a hasonló megmozdulásokat és a gitárosnak is annyira bejött ez az életmód, hogy a Trivium-koncertek újraindulása után is folytatni kívánja:

„Ugyanolyan napi pontossággal tartom majd a műsorokat továbbra is. A fellépések előtti hangbeállások, bemelegítések, szállodai gitározások, utazás stb. mindent megmutatok. Ez az egész mostanra a mindennapjaim része lett és folytatom, ameddig csak lehet.”

fotó: Amy Harris