A barát, akire mindig számíthat

Joe Satriani hathúrbűvölő gyakori blogunk vendége az utóbbi időben, és ennek egyik oka az, hogy hősünk hamarosan új lemezzel bővíti az instrumentális rockzene diszkográfiáját. Az közismert, hogy egykori tanítványához, Steve Vaihoz szoros barátság fűzi, ahogy azt a Metal Express Radioban elmesélt alábbi történet is megerősíti.

– Mindig bajban vagyok, ha a zenémet kell jellemeznem, ezt inkább a profikra bíznám. Ha mindenképpen ragaszkodnak hozzá, azt mondom, instrumentális rock gitárzene. Csak, hogy tudják, nem blues, reggae, hip-hop, pop vagy ilyesmi. Számomra igazán nem a zene beskatulyázása a fontos, hanem az erős dallamok, egyedi harmóniák, húzós ritmusok, és a felvétel kitűnő minősége a fontos. Egyetlen hang megszólaltatása, a vibrató, amelyet bizonyos hangoknál használok, illetve a gyors futamok lejátszása ugyanolyan jelentőséggel bír számomra. Mindig a legjobbat akarom adni magamból. Ám a végeredményt mindaddig nem tudom minősíteni, amíg a lemez megjelenése előtt az egészet el nem küldöm Steve Vai barátomnak, aki kielemzi a dalokat és egy kritikát ír számomra. Igazából akkor tisztul le bennem, hogy hol, milyen technikát alkalmaztam, hiszen, amint mondtam, számomra minden egyes hang megfelelő módon való megszólaltatása óriási jelentőséggel bír, és óriási erőfeszítésembe kerül, és igazán erre koncentrálok lemezkészítés közben.

Joe Satriani The Elephants of Mars című lemeze április 8-án jelenik meg. Alább a nemrég közzétett Pumpin videóját láthatjátok.

Fotó: guitarworld.com