A bonyolult kínai demokrácia

A Guns N` Roses-gitáros Richard Fortus a Tone Talknak egyebek között Slashről, Angus Young-ról és arról is beszélt, mely GNR-dalok előadása jelenti a legnagyobb kihívást számára. „A koncerteken nem csak kíséretet játszom, ahogy annak idején Izzy Stradlin tette, ugyanis Slash nagylelkűen átengedte nekem a szólók egy részét. Imádok vele játszani, amellett, hogy remek gitáros, óriási lelke van”, nyugtázta. A korábban a Thin Lizzy és a The Dead Daisies sorait is erősítő Fortus-t legutóbb Angus Young lepte meg igazán.

– Néhányszor együtt lógtunk, és megdöbbentő volt látni, hogy az a hihetetlen sustain, az egyes hangok kitartása, ami a játékát jellemzi, nem a gain gomb miatt van, hiszen az erősítői egyáltalán nincsenek túlvezérelve. A titok a hangerőben és Angus kezében rejlik! – nyilatkozta.

Arra a rajongói kérdésre, mely időszak dalait volt a legnehezebb megtanulni, talán sokak számára meglepő választ adott. „A 2008-as (Chinese Democracy) lemezen vannak igazán összetett dalok. Nagyon sűrű a hangzás, amit le kell fednem, ezért a pedalboardom rendesen meg van rakva. Az Appetite for Destruction és a Use Your Illusion dalaihoz elegendő egy erősítő. De a Chinese Democracy-cuccok hű tolmácsolásához szükség van egy halom effektre”, summázott Fortus.

Richard Fortus 2002-től tagja a Guns N` Roses-nek, melynek európai turnéja júnus 2-án Lisszabonnban startol.

Fotó: eshop.macsales.com