A dal szolgálatában

Tommy Emmanuel hathúr-fingerpick-király a The Acoustic Guitar Podcast-ben kifejtette, szerinte mitől válik valaki igazán jó gitárossá. Hozzátette, a titkot nem maga fejtette meg, hanem tanítómestere, maga „Mr. Guitar”, a 2001-ben elhunyt Chet Atkins vezette rá, kinek tanítását az alábbiakban tolmácsolja.

Chet Atkins-től rengeteget tanultam. Ezek közül az egyik legfontosabbaz volt, hogy mindig tanuljam meg az eredeti dalt. „Még ha utólag megváltoztatod és saját képedre formálod is, tanult meg az eredeti dalt és onnan indulj tovább!” – mondogatta. Ám Chet tanácsai itt nem értek véget. „Amikor egy dalt megtanulsz, a szövegét is sajátítsd el, hogy tudd, értsd, miről szól, milyen érzéseket kell tolmácsolnod a játékoddal. A zenét nem lehet erőltetni. Magától kell jönnie és végigáramolnia rajtad. Számomra a legfontosabb, hogy gitározásommal a dalt szolgáljam. Minden dalt szétgitározhatnék, de miért tenném ezt?” vélte a “The Country Gentleman” becenévre is hallgató Atkins.

Tomy Emanuel legutóbb 2020-ban adott ki EP-t Imagine címmel, amelyen John Lennon dalának átértelmezése (halld alább – szerk. ) mellett két további kompozíció kapott helyet.

Fotó: aomtheatre.com