A Deep Purple-meló

Simon McBride helyettesíti Steve Morse urat a Deep Purple 2022-es európai turnéján. Az észak-írországi gitáros a gigazenekar mindegyik tagjával állt már külön-külön színpadon az utóbbi években, így kézenfekvő volt, hogy Gillanék őt kérjék fel hathúrmelósnak az év végéig tartó koncertsorozaton.

A Lukather- és Gary Moore-fan McBride a guitarworld-nek beszélt arról, hogyan készül az élő show-ra, és kihívást jelent-e számára a Deep­-dalokat játszani:

„Ez nem olyan, mint amikor egy átlagos szettet kell megtanulnom standard dalokkal, verze-refrén-szóló stb. formátumban. A dalok alternatív befejezései és a sok uniszon-szóló nagy pontosságot igényelnek, egy-az-egyben meg kell jegyeznem őket. Különben úgy tanulok dalokat, hogy a turné előtt hetekig rongyosra hallgatom őket és csak utána ülök le igazából megtanulni. Ilyenkor már szinte elsőre mennek a dallamok, még a fekvések is.

A Deep-ben vannak olyan gitárszólók, amelyek külön darabok, úgyhogy pontosan kell emlékeznem rájuk. A Highway Star szólója és Steve Morse egyes szólói annyira kimunkáltak, hogy nem lehet és nem érdemes másként játszani őket, ezért hangról-hangra megtanulom. Ugyanakkor igyekszem egy kicsit magamból is belejátszani, ahol az lehetséges több helyen újítok, vagy improvizálok.”

McBride amúgy lassan egy évtizede PRS-endorser, négy szólólemeze jelent meg és tízezer insta-követőnek posztolja rendszeresen oktatóanyagait. Legutóbb februárban jelent meg High Stakes című singelje, amely a májusra ígért The Fighter szólólemez bemelegítője. Íme: