A megvilágosodást hozó hazaút

Dave Mustaine (a fotón balról második), a Megadeth-gitáros-énekes-főnöke a Gibson TV-nek a Metallicából való eltávolítását (1983 – szerk.) követő hazaútról beszélt, melynek során kiötlötte a Megadeth megalapítását. „Hosszú volt az út New Yorkból Kaliforniáig. És veszélyes (itt arra az esetre utal, amikor a Metallica Johnny Zazulával, a Megaforce Records lemezkiadó alapítójával megbeszélt találkozóra igyekezve Wyomingban balesetezett– szerk.). Talán a sors keze volt a dologban, túl sok tehetséges ember volt egy zenekarban, előbb-utóbb valaminek robbannia kellett”, vélekedik Mustaine.

Az úton hősünk sokat rágódott, többek között a zenélés abbahagyásának ötlete is felvetődött benne. „»Akarok még egyáltalán gitározni? Akarom mindezt folytatni? Mihez kezdek?« – ezen morfondíroztam, és akkor hirtelen beugrott. »Megvan! Egy, a Metallicánál metalosabb bandát alapítok!« – döntöttem el.”

Dave Mustaine 1981 és 1983 áprilisa között volt a Metallica szólógitárosa. Az első lemez felvételei előtt alkoholproblémi miatt James Hetfield és Lars Ulrich kirúgta a bandából, mindezt percekkel azelőtt közölve vele, hogy felcuccolták az első Kaliforniába tartó buszra, amelyen a történetben szereplő lelki tusakodás lejátszódott Mustainben.

Fotó: dwozniaklaw.com