a szellem, benned

Új playtrough-videóval jelentkezett a modern fingerstyle gitározás egyik úttörőjének számító brit Jon Gomm gitáros-énekes a youtube-csatornáján.

Jon Gomm a 2010-es évek elején bukkant fel a hálózatokon „Passionflower” című ultra-technikás, perkusszív akusztikus/énekes dalával. A zenekedvelők és kritikusok által is igen pozitívan fogadott, 2020 végén megjelent „The Faintest Idea” című lemezéről most a „The Ghost Inside You” című dalhoz készült videó nézhető meg a brit one-man-band előadásában.

Bár a „benned lévő szellem” egyik olyan dal a gyűjteményből, amelyen Jon nem énekel, a műfajra jellemző személyes – lásd Tommy Emmanuel számos szerzeményét – hangvitel itt talán még drámaibb dimenziót kap, a zenész ugyanis a gyász jelenségét dolgozza fel a tőle megszokott közvetlen, őszinte stílusban.

A sikeres Leeds-i gitárossal egyébként tavaly ült le az „Ibanez guitars” tervezőcsapata, hogy elkészítsék első signature-gitárját, a műfaj sajátos technikáit innovatív mikrofonozási megoldásokkal támogató JGM10 modellt. Gomm így Satriani és Vai után a harmadik, aki akusztikus gitárt kap a japán óriástól.

Jon Gomm tavaly augusztusban Marosvásárhelyen, a nemzetközi gitárfesztiválon is kápráztatta emocionális, virtuóz dalaival közönségét, a teljes koncert felvétele a videómegosztón is megnézhető.

fotó: ibanez.com