A szólóírás vajon mi?

Kiko Loureiro, a Megadeth hathúrzsenije a napokban kérdezz/felelek sorozatában a Youtube-on egyebek mellett kifejtette, hogyan írja általában a szólókat.

– Ez attól függ, hogy egy dalon belül bizonyos ütemszámra kell szólóznom, egy hosszú impróról van szó, mely során egyetlen akkordmenetre kell játszanom vagy ellenkezőleg egy bonyolult, váltásokkal tűzdelt alapra kell szólót írnom. Amikor egy dalhoz kell szólót írnom, először gitár nélkül végighallgatom azt. Legfontosabb, hogyan kezdjem a szólót? Mondjuk a refréndallammal? Aztán izgalmas feladat az ötlet, a gondolat kibontása, majd befejezése is, hogy a következő refrénhez vagy átkötőtémához passzoljon. Fontos meghallgatni a teljes dalt, illetve a szólórész kíséretét, majd kigondolom a szólót, mielőtt improvizálnék. Tudok zeneelméletet, így nem kell elemeznem, hova, melyik skálák alkalmasak. Ha, amint korábban említettem, bonyolult akkordmenetről van szó, fontos leírni az egyes akkordokat, és megnézni, milyen dallamok játszhatók azokra. Ha egy sima rock- vagy metalnótáról van szó, ki kell találni, milyen típusú szóló talál ahhoz, mi legyen a kezdő, illetve a zárótémája, el kell dönteni, hogy hangok tömkelegéből építed fel, vagy inkább dallamosra veszed a figurát. Szóval, mielőtt megragadom a gitárt, különféle forgatókönyveket képzelek el. Amennyiben jammelés közben rád kerül a sor az imprózásnál, kezdetben érezd a ritmust, a lüktetést, játssz pár hangot, értsd meg, mi történik a kíséretben, hogyan építheted fel a szólódat, ahogy a jazz és fúziós zenészek teszik, majd lehet indulni a „felfedezőútra”, figyelni, a többiek mit játszanak, és így tovább.

Dave „Megadave” Mustaine a napokban jelentette be, hogy a Megadeth tizenhatodik, The Sick, the Dying and the Dead című stúdiólemezének megjelenését idén nyárra halasztották, addig hallgassátok Kiko tavaly megjelent lemezét, az Open Source-ot, étvágyhozónak álljon itt a Vital Signs playtrough videója.

Fotó: hotpoptoday.com