A világhírnév árnyékában

Lasse Wellander neve nem biztos, hogy sokaknak ismerős. A svéd popvilágbajnok ABBA lemezein, így a tavaly novemberben kiadott kilencedik Voyage-on is az 1952-ben született hathúros játéka hallható. A Guitar World részletesen kikérdezte a sessionzenélés mellett szólóban is alkotó Lassét, alább ebből szemelgettünk.

– 1970-től egy Nature nevű zenekarban játszottam. Felkérést kaptunk egy fiatal sztárolt énekes, Ted Gärdestad élő koncertjeinek kíséretére, így kerültem kapcsolatba Björnnel és Benny-vel az ABBA-ból. Valamikor 1974-ben kérdezték meg tőlem, részt vennék-e egy ABBA-lemezfeltételen. Rábólintottam, így kezdődött minden. Bár vannak zeneelméleti ismereteim, ezzel akkoriban egyedül voltam, a dalokat nem kottáztuk, az akkordokat írtuk le csupán. A Knowing Me, Knowing You volt az egyike az első általam felgitározott daloknak, amelyet máig egyik kiemelkedő nótának tartom. A stúdióban kezdetben egy Les Paul ’57 Goldtopot és egy kis Marshall kombót használtam, meg agy flangert. Később egy 1962-es Fender Stratra váltottam, amely most a stockholmi ABBA Múzeumban látható. Használtam még néhány dalban Gibson ES-175-öt, majd néhány évig Line 6 James Tyler Variaxot – sorolta.

Lasse koncerten is erősítette a zenekart.

– Koncerteken sokkal rockosabb volt a zenekar hangzása, és olykor szólózási lehetőséget is kaptam (alább az 1979-es Live At Wembley Arena című koncertlemezről az Eagle hallható egy hosszabb gitárszólóval). Bár a siker óriási, amolyan Beatlemániás volt, főként Ausztráliában és Japánban, nem éltük a bulizós rocksztár-életformát, hiszen olykor heti hat koncertünk is volt, így a repülőtér–szálloda–hangpróba–szálloda–koncert–reptér útvonalon pörögtünk.

Ami a tavaly megjelent lemez felvételeit illeti, a gitáros így vélekedik.

– 2017-ben indult a dolog, amikor Benny felhívott, hogy szeretnének pár dalt felvenni a régi zenekarral. Két dal készült el, aztán 2019-ben újabb kettő. Aztán tavaly augusztusban még négy. Összesen nyolc új dalt játszottunk fel. A legnagyobb különbséget a régi időkhöz képest a jóval több preprodukciós munka jelentette. Régebb többet jammeltünk, kísérleteztünk a dalok rögzítésekor, most meg ezt a játékot Benny a Synclavier-jén űzte.

Fotó: theoriginalband.com