Ahogyan a hangmérnök látja

Ricky DeLena hangmérnök a Full in Bloom podcasten Yngwie Malmsteenről és annak harmadik, igazi klasszikusnak számító Trilogy című lemezéről is beszélt. „Nem ismertem Yngwie-t a stúdiózást megelőzően. Kaptam egy hívást, hogy lenne ez a meló, kicsit utánanéztem a srácnak, és vártam a találkozást. Kicsit Eddie Van Halen-hez hasonlított, olyan értelemben, hogy egyszerűen elkapta a gitárt és lenyűgöző dolgokat vitt azon végbe. És az évek során rengeteg jó gitárost láttam…”

Ami a közös munkát, illetve annak eredményét, az egyik legismertebb rockgitár-instrumentális darabot, a Trilogy Suite Op. 5-öt (alább a dal első tétele látható-hallható Yngwie és a Japan Philharmonic Orchestra közös, 2001-es előadásában) is felvonultató Trilogy lemezt illeti, DeLena így vélekedik. „Jó móka volt Yngwie-vel dolgozni. Sajnos, a végeredmény nem szól túl jól, az egyik leggyengébb hangzású lemez, ami a kezeim közül kikerült, de nagyon sokan keresnek meg ma is azzal, hogy szeretik azt az albumot. Yngwie egy tehetséges srác és jó ember. Tudta milyen hangzást akar, és egyszerűen közelített a dolgokhoz. Hozta a Marshall-cuccot, amit simán bemikrofonoztam, és adtunk neki. A nyers hangzást szeretem, ezt Eddie Van Halentől tanultam, amikor Andy Jones-szal készítettünk nála felvételt”, fejtette ki De Lena.

Az 1986. november 4-én a Polydor Records égisze alatt megjelent Trilogy a Billboard 200-as eladási listájának 44. helyéig kúszott.

Fotó: guitarworld.com