Alkotói szabadság mindenekfelett

Oscar Dronjak (fotó) a három évtizede a heavy metal mainstreambe való visszahelyezéséért „bűnös” göteborgi székhelyű Hammerfall alapítója, egyben az eredeti felállás utolsó mohikánja az Ultimate Guitarnak egyebek mellett arról beszélt, miért döntött úgy, hogy a zenekar önmagát menedzselje.

– Egyik legfontosabb szempont a teljes szabadság volt. Senki nem mondja meg, mikor, mit tegyünk. A menedzserekhez óriási szerencse kell, hiszen fontos, hogy találjanak a zenekarral kapcsolatos elképzeléseink. Joachim (Cans, énekes) és jómagam pontosan tudjuk, milyen irányba akarjuk vinni a Hammerfallt, és, bár korábban próbálkoztunk néhány menedzserrel, nem igazán működtek a dolgok. Mindig szerettük magunk irányítani a dolgainkat. Ez a kezdetektől, a kilencvenes évek közepétől így volt, amikor senki egy fabatkát sem adott volna a műfaj jövőjéért. Elkészítettük az általunk megálmodott lemezt, erre a lemezcég jött, hogy „mi lenne, ha a következő albumon ezt meg ezt játszanátok?” Azonnal „megállj!”-t kiáltottunk, mondván, ők foglalkozzanak a promócióval, az alkotói tevékenységet majd mi elvégezzük. Hiszen, amint az idők során bebizonyosodott, magunk tudjuk igazán, mi a legjobb a zenekarnak.

Február 25-én a Napalm Records égisze alatt jelenik meg a Hammerfall tizenkettedik stúdiólemeze Hammer of Dawn címmel, a címadó dalt alább hallgathatod.

Fotó: popularbio.com