Az a fránya hajszín…

Richie Ranno (fotó), az 1975-ben alakult, a glam rock egyik előfutáraként számon tartott, négy stúdiólemezt jegyző Starz gitárosa Ryan Roxie-nak felidézte, miért nem hallgatta a Black Sabbath zenéjét, milyen kapcsolat fűzte Randy Rhoads-hoz és utóbbi halálát követően miért nem került be Ozzy zenekarába.

– Szívesen hallgattam a Deep Purple-t és a Led Zeppelint Blackmore és Page lenyűgöző gitárjátéka miatt, a Sabbathban azonban nem volt eget rengető gitározás. A dalok rendben voltak, de a szólójáték nem nyűgözött le – fejtette ki Ranno. Randy Rhoads-szal a Capitol Records által a Starz számára rendezett bulin találkozott először. „Óriási Starz-drukker volt, és szerette, ahogy gitározom. Egy rendes kölyök volt. A későbbiekben rendre felbukkant a backstage-ben a koncertjeinken, pedig sose volt rajta a listán, igazából a nevére sem emlékeztem. Számomra egyszerűen csak „a rendes kölyök” volt. Aztán egyszer említette a zenekara nevét, a Quiet Riot-ot. Talán akkor találkoztunk utoljára.”

Bár Rannonak megvolt az első két Ozzy-lemez, hiszen „Ozzy kántálása alatt órási zene szólt”, nem tudta, hogy azért Rhoads a felelős. Erre akkor jöttrá, amikor Randy haláláról írtak az újságok, megemlítve, hogy Ozzy zenekara előtt a Quet Riot-ban gitározott. „Akkor döbbentem rá, hogy „a rendes kölyök” halt meg. Két héttel ezután megkerestek Ozzy menedzsmentjétől, hogy, mivel Randy nagy kedvence voltam, menjek el meghallatásra. Rudy Sarzo testvére, Robert, Bernie Tormé és én voltunk a jelöltek. Először velem zenéltek, jammeltünk egy jót, majd pár Ozzy-dalt is játszottunk. Ozzy nem volt jelen. Meg voltam győződve, hogy megkapom az állást, ám három nap múlva hazaküldtek azzal, hogy más valakit választottak. Később mondta egy ismerősöm, hogy a meghallgatások után Ozzy megkérdezte a zenészeket: »Van közöttük szőke?« És mivel Bernie szőke volt, akárcsak Randy, ő lett a kiválasztott”, emlékszik Ranno.

Robert és Rudy Sarzo hősünktől eltérő módon idézi fel a történteket. Emlékeik szerint, Sharon (Osbourne, Ozzy felesége és menedzsere) és Ozzy Robert mellett tették le voksukat, ám, mivel a Jet Records korábban előleget fizetett Bernie-nek a melóért, így ő került a csapatba. Nem sokáig, mindössze néhány koncert után ugyanis Brad Gills, a Night Ranger bárdistája vette át a helyét.

Fotó: bassmyfever.weebly.com