Batio tanár úr

Michael Angelo Batio kétszerhathúr-zseni, akinek amellett, hogy, amint az alábbiakban is látható, nincs szüksége szólósáv-duplázásra, néhány nagy névnek segített egyedi gitárhangja megtalálásában. Többek között Tom Morello és Mark Tremonti is ódákat zeng MAB-ról, a tanárról.

Hősünk, aki maga is balkezesként ragadott hangszert, egy Ryan Roxie-nak adott interjúban arról beszélt, hogy egyetlen esetet leszámítva nem adott magánórákat.

– Egy Philip nevű sráccal találkoztam, aki Kanada francia területéről származik. Egy borzasztó autóbaleset következtében a jobb keze komolyan megsérült, és ez azért is jelentett problémát, mert a srác egy death metal bandában tolta a gyilkos, lefelé pengetett riffeket. Köztudott, hogy nem adok magánórákat, de ez egy különleges eset volt. Megmutattam mindent neki, mondtam, mire figyeljen és azóta remekül mennek a dolgaik, lemezszerződéshez is jutott a zenekara – emlékszik Batio.

MAB felidézte, balkezesként hogyan kezdett jobbkezes módjára gitározni. „Gyerekként tollaslabda-ütővel léggitároztam, természetesen balkezes módjára tartva azt. Aztán 10 éves lehettem, amikor apám megkérdezte, szeretnék-e egy igazi gitárt? Természetesen igennel válaszoltam, és vásárolt egy olcsó Teiscot. De az jobbkezes volt. Apám azt mondta: „Fiam, óriási szerencse ért, hogy balkezesként jobbkezes gitáron tanulsz meg játszani”. Lefordítva ez így lett volna: „Ha gitározni szeretnél, jobb, ha ezen gyakorolsz, mert balkezes hangszer nincs”.

Fotó: loudwire.com