Blues Csodagyerek londonból

Júniusban jelenik meg a tizenhat éves londoni gitárfenomén Toby Lee „Aquarius” című lemeze, amelyről a „Take the wheel” című single videoklipjét néhány órája tette közzé YT-csatornáján.

A Joe Bonamassa által a blues következő szupersztárjaként emlegetett srác a korábban kiadott, lírai hangvitelű első dala, „The Search for Happinnes” után most egy húzós tempójú, ácés-fílingű nóta videóját engedte útjára, amelyben amellett, hogy újra énekel, egy remek szólót is pirít a végére.

A lemez fölött a brit bluesvilág elismert zenészei, Oli Brown gitáros/dalszerző és Wayne Proctor dobos-producer bábáskodnak, így a kiváló dalok és megszólalás szinte garantált.

Toby Lee weboldalán számol be arról, hogyan kezdte a műfajt: négy évesen kapta első ukuleléjét, majd nyolc évesen egy teljes értékű elektromos hathúrost, hogy gitározva fedezze fel Hendrix, SRV, Gary Moore, BB King játékát a gyerekszobában.

Innen már csak egy lépés volt a helyi rocksuli, ahol az élő zenélés örömei mellett ahhoz is kedvet kapott, hogy a közösségi médiában heti rendszerességgel blues-jameket tegyen közzé, igan nagy sikerrel.

A tehetséges fiatalember hamarosan neves blues-rock klubok fellépője, tévék és rádiók meghívottja, majd újabb mérföldkőként Andrew Loyd Webber rock-musicaljének szereplője. Első lemeze, amelyet Laurence Jones segítségével írt meg a „Ten” címet kapta mivel tíz éves volt a megjelenésekor. Az albumon a Whitsnake gityós Bernie Marsden is vendégeskedett.

A karrierje meghatározó lépéseként Buddy Guy vendégeként léphetett színpadra, majd Bonamassa-val cserélgetett riffeket a londoni Royal Albert Hall hangversenyteremben 2019-ben.

A „Take The Wheel az egyik kedvenc számom az albumbról.”– nyilatkozta Lee. „Hatalmas AC/DC rajongó vagyok, és egy igazi vezetős rockdalt szerettem volna, gyilkos szólóval. Arról szól, hogy együtt vagy azzal, akit szeretsz, és elindulsz az úton egy kalandos és fényes jövő felé. Nagyon szerettem forgatni az álomautómban, egy Porsche 912-ben – kár, hogy a nap végén vissza kellett adnom.”

fotók: www.toby-lee.com