Christian Muenzner – Path Of The Hero

Christian Muenzner márciusban megjelent harmadik instrumentális szólóalbumán nem lett újra feltalálva a spanyolviasz, ám a 39 éves, németországi gitáros kétségtelenül kiugró minőségű muzsikát préselt a harmincöt perces korongra. A tizenegy éves kora óta gitározó, zenei ismereteit a Münich Guitar Institute-on elmélyítő bárdista elképesztő játékát az elmúlt években megannyi technikás death metal formáció lemezein, illetve koncertjein hallhatták a műfaj szerelmesei.

Muenzner emellett az Alkaloidban progresszív metalt, az Eternity’s End-ben power metalt játszik, míg szólóalbumain legfőképp a neoklasszikus jelzővel illetett metalgitározás hallható. 2008 és 2014 között a németországi technikás death metal egyik fő zászlóvivőjének számító Obscurában játszott, amellyel két albumot is rögzített (Cosmogenesis 2009, Omnivium 2011), ám az utóbbi megjelenését követő több hónapos turnézás közben a bal kezében kialakult fokális disztónia (kóros izom-összehúzódás – szerk.) majdnem véget vetett zenészkarrierjének. Hosszas kezelést követően állapota javult, ám az intenzív turnézást egy időre nem vállalta, ezért 2014-ben távozott a csapatból. Teljes felépülését azonban mi sem bizonyítja jobban, mint hogy néhány hete ismét a techo-death banda sorait erősíti.

A Path Of The Hero kitűnően szól, hiszen Muenzner sok pályatársával ellentétben nem dobgéppel, basszusprogrammal és egyéb plasztikcsodákkal teletűzdelt gagyi produkciót tett le az asztalra, hanem elsőrangú muzsikusgárdával rögzítette a kilenc szerzeményt. Közülük kiemelném a társproducerként, illetve a keverésért is felelős Hannes Grossmann dobos teljesítményét. A Johann Sebastian Bach szellemét gyakran megidéző, igéző dallamokkal, hagyományos verzé–refrén–szóló-szerkezettel operáló neoklasszikus szerzemények mellett jazzes–fúziós dal (Deep Space #11), illetve egy Jason Becker-hangulatú Liszt Ferenc-feldolgozás (Nocturne) is hallható a modern metalgitározásról mindent tudó Christian Muenzner legfrissebb szólóalbumán. Kedvencem a második, Demon Angel egy aprócska slide miatt, ami kellő pikantériát visz a dalba. Az album Muenzner bandcamp-oldalán megvásárolható.

3 thoughts on “Christian Muenzner – Path Of The Hero”

  1. Pingback: Muenzner szikrázó re-debütje - PONTHATHÚR

  2. Pingback: Shredorgia a javából - PONTHATHÚR

  3. Pingback: Újabb dal a hős útjáról - PONTHATHÚR

Comments are closed.