Dave, az elpusztíthatatlan

Dave Mustaine, a Megadeth alapító-hathúrkirály-frontembere Kiko Loureiro hathúrzsenivel idézte fel emlékeit a Guitar World magazin számára a zenekar soron következő lemezének stúdiómunkálatairól. A The Sick, the Dying… and the Dead! címet viselő album elkészítése nem volt „kalandmentes”. A csapat 2019 májusában vonult stúdióba, ahol egészen 2021 végéig készültek a lemez felvételei. Közben pedig „beköszöntött” a világjárvány, lapátra tették Dave Ellefson basszert és Dave Mustaine rákkal való diagnosztizálása sem segítette az ügyet. A basszusgitár-sávokat Steve Di Giorgio játszotta újra, míg a megüresedett posztra James Lomenzot igazolták le Mustaine-ék. Megadave rákos megbetegedése nem sokkal a stúdióba vonulás után derült ki, ám a sikeres kezelésnek köszönhetően Mustaine-t 2020 februárjában gyógyultnak nyilvánították. És hogy ilyen körülmények között hogyan tudott stúdiózni?

– A betegségem és a kezelések ellenére óriási volt Kikoval (Loureiro) és Dirkkel (Verbeuren dobos) három hónapon át Nashville-ben azon dolgozni, hogy a demókat igazi dalokká formáljuk. Ahogy beléptem az ajtón, öleléssel, mosollyal vártak és folyamatosan bíztattak, bátorítottak. “Óriási szóló, Dave!” – ezt és ehhez és hasonlókat mondogattak. Úgy vélem, amellet, hogy egy remek lemezt készítettünk, egy igazi csapattá értünk össze – hangsúlyozta Mustaine.

– Láttam rajta, hogy fáradt. Kemoterápiáról érkezett, mégis nap, mint nap a stúdióban volt. Kérdezgettük, „biztos, hogy ma dolgozni akarsz? Hazamehetsz pihenni, attól még ezt-azt magunk is el tudunk végezni.” Ám azt válaszolta: „Szó sincs róla!” És maradt, mindent beleírva a dalokba. Minden egyben volt egy kitűnő lemez elkészítéséhez: a dalok és a csapat is. Komoly inspirációt jelentett látni, ahogy felveszi a gitárt és azt mondja: „Gyerünk, vágjunk bele!” Ez az ember egyszerűen elpusztíthatatlan! – lelkendezett Kiko Loureiro.

A Megadeth tizenhatodik stúdiólemeze szeptember 2-án jelenik meg a Universal gondozásában. Alább étvágyhozóként az Ice T közreműködésével rögzített Night Stalkers hallható.

Fotó: loudersound.com