Duett a széllel

A guitarworld magazin számolt be a napokban egy érdekes zenekari projektről, amelyben a Los Angeles-i Nate Mercereau gitáron, a San Francisco-i szél pedig a Golden Gate hídon játszik duóban.

„Egyik újságban láttam a főcímet, amely szerint a híres narancsárga híd zümmögése őrületbe kergeti a környéken élő embereket és egy mérnökcsapat dolgozik azon, hogy elhallgatassa” – írja Nate. „Amint meghallottam a hídról érkező zúgó hangot, azonnal tudtam, hogy ezt rögzíteni kell.”

Hangmérnök barátjával nem kevés kísérletezés után megtalálta a módját annak, hogy a lehető legkevesebb szélzajjal fel tudják venni a hídszerkezet és szél találkozásából képződő elnyújtott hangokat, hogy arra gitárszinttel rájátsszon. Állítólag négy felvétel készült, amelyből egyik alább hallható. Hozzátennénk, a szél nem viszi túlzásba az imprót, egy Lá-Dó kistercet játszik, melyet időnként kromatizál egy Há, illetve Bé hanggal. 🙂

A természet hangjaival való zenei kísérletezés persze nem újdonság, elég például Jan Garbarek 1976-os Dis című lemezét felidézni, ahol a világhírű szaxofonista eol-hárfákkal közösen komponál, valahol a norvég fjordokon.

Íme a contemporary Gitár/Golden Gate hangszerelés: