Egy humbucker is elég…

… volt Chuck Schuldiner-nek ahhoz, hogy a Death vezetői és dalszerzői posztján eltöltött nagyjából tizenöt év alatt hét nagy horderejű albumot is megírjon, ráadásul olyat, amelyek döntően meghatározták a műfaj alakulását a nyolcvanas-kilencvenes években. Persze van némi csúsztatás ebben a mondatban, egész pontosan a hangszedős részben: bár Chuck többnyire B.C. Rich gitárokon játszott, volt köztük dupla humbuckeres is, igaz azokat vagy egy hangszedősre butította le, vagy a nyaki hangszedőt egyszerűen nem is használta.

A B.C. Rich gyártó a szakújságírásban gyakran a „death-metál keresztapja”-ként emlegetett, 34 évesen korában daganatos megbetegedésben elhunyt zenész születésnapján – május 14-én – jelentette be, hogy újra elkezdi gyártani a márka Stealth típusára épülő Chuck Schuldiner modellt, amerikai és koreai gyártásban.

A gitár egyik jellegzetessége (a márkára jellemző tipikus formavilág mellett), hogy egy rövid menzúrájú, 24 bundos, átmenőnyakas konstrukció, a már említett egy darab DiMarzio X2N humbival. A USA változatot agusztustól lehet előrendelni a gyártó custom shop műhelyéből, míg a koreai beszállítótól érkező modellre a B.C. Rich viszonteladóknál lehet hamarosan lecsapni.

fotó: loudwire, getty images