Eladó a One-klipes gitár

Egy napja került árverésre és jelenleg harmincnyolcezer dollárnál tart annak az ESP hathúrosnak a licitára, amelyet Kirk Hammett használt a One videoklip forgatásánál 1989-ben.

Az ST 400 sorozatú, strato fazonú gitár specifikációiról az árverési oldal leírásából nem sokat tudunk meg, de utánajárva az ESP akkori modelljeinek valószínűsítjük, hogy a Japán Fujigen gyárban készült, egykori listaárán nagyjából 450 dolláros éger/juhar/rózsafa kombós gityóról van szó, eredeti FloydRose-zal.

Köztudott, hogy a One videoklip fordulópontot jelentett a Metallica történetében. Egyrészt – bár korábban a Master of Puppets lemezzel a zenekar gyakorlatilag már letette védjegyét a műfajon belül (fölött), – mivel a One volt a banda legelső videoklipje, gyakorlatilag ez jelentette a belépőt a média főáramába.

Ma már hihetetlennek tűnhet, de az MTV ’89–’90-es lejátszási listájának egyik leggyakrabban bevetett metálklipje volt a maga csaknem nyolc perces változatával és nap közben is simán elfért egy-egy Madonna vagy Bon Jovi sláger között.

Továbbá ennek a heavy rotation-nek aztán az lett az eredménye, hogy a dal 1990-ben egy Grammy díjat kapott a legjobb metálprodukció kategóriában, ténylegesen elindítva a Metallicát a nagyközönséges siker irányában.

És azzal együtt, hogy az „…And Justice for All” lemezfelvételeihez (amelyen a One helyet kapott) nem ezt a hangszert, hanem egy névreszóló ESP KH modellt használ Hammett, a most eladásra kínált cucc zenetörténeti jelentősége a klipes szereplés miatt egyáltalán nem elhanyagolható, így kíváncsian várjuk, mennyiért cserél végül gazdát a még három napig tartó árverésen.

Íme a headbenges klip, a szóban forgó hathúrossal:

Frissítés: a gitár végül 112 500$-ért talált gazdára.

fotók: Heritage Auctions, youtube

1 thought on “Eladó a One-klipes gitár”

  1. Pingback: 2embellish

Comments are closed.