Elhangolt, ha nem volt más ötlete

A Mastodon nyolcadik stúdiólemeze október végén jelent meg Hushed and Grim címmel. Az Ultimate Guitar az atlantai zenekar riffmesterét, Bill Kelliher-et faggatta többek között arról, hogyan írta a témákat a giga dupla-albumra illetve, melyik a favoritja a tizenöt dalos anyagról.

“Nehéz csak egyet kiválasztani, mert mindegyik nagyon jól sikerült, szerfelett büszke vagyok az egész lemezre, – meséli Bill – de ha mégis bökni kell egyre, akkor legyen az Eyes of The Serpent. Emlékszem, amikor ezt írtam, egy nagyon szokatlan hangolásra hangoltam a gitárt – vagyis nekem volt bizarr, mert soha nem használtuk korábban.

– Általában standard D-re hangolunk, aztán leengedem a hatos húrt C-re. Ebben a dalban a felső D-t szintén C-re, majd a kettes húrt Aiszra (vagy Giszre) hangoltam… Soha nem vettem gitárleckéket, így nem igazán vágom az akkord nevét vagy ilyesmi. Lényeg, hogy így hangoltam.

Cooking with Mastodon (forrás: youtube)

– Kedvelem az open-hangolást. Valahányszor elakadok a dalírással és nincs már ötletem, legvégső esetben ehhez folyamodok. A lemezen is használunk jópár hangolást, Drop A, Drop C, de standard E-t is. Szóval minden van. Mivel immár kilenc albumnyi nóta van, egyre nehezebb eredeti dolgokat kitalálni. Nem akarjuk ismételni magunkat, nem az a banda vagyunk. Ezért szeretek egy csomó friss ötlettel bemenni a stúdióba, és olyan dolgokat csinálni, amelyek újak és kihívást jelentenek.” – összegzi a kreatív folyamatokat Kelliher.

Az 1 óra 26 perces Hushed and Grim lemez teljes egészében meghallgatható a banda youtube-csatornáján és a szokásos online helyeken. Íme az Eyes of The Serpent (a szóban forgó hangolás/akkord, ha minden igaz: Fm9, vagy Fm/G):