Ettől riff a riff

Bill Kelliher, az amerikai alter-prog-rock nagyágyú Mastodon gitárosa a Line 6-nek adott friss interjújában fejtegeti, szerinte valójában mitől riff egy riff.

fotó: Jimmy Hubbard

„Nem a hangszedők hangerejétől, nem a pedáloktól és nem az erősítőtől lesz súlyosabb egy riff, hanem magától a rifftől” – mondja Kelliher – Önmagában kell súlyosnak lennie.”

„A valaha felvett legkeményebb témák rögzítéséhez nagyon sokszor nem használtak, csak kevés torzítást” – folytatja – Gondoljunk például a Black Sabbath-ra vagy a Soundgarden-re; nem mondhatjuk, hogy az erősítőik állandóan túlzott torzításba lennének hajtva.”

„Persze vannak akik úgy gondolják, elég, ha bekötnek öt drive pedált, és máris megkapják a legdurvább, legőrültebb tozítást; igazából előrébb lennének, ha helyette a riffek megkomponálására koncentrálnának inkább. Egy bizonyos szint után minél több gaint adsz a gitárra, annál koszosabb lesz a hang különösen, ha felvételhez kell gitársávokat duplázni.”

„Én általában úgy dolgozom, hogy felveszek egy kidolgozott, súlyos hangzású sávot, kicsit több gain-nel, majd egy másodikat, kevesebb torzítással. Így amikor a kettő együtt megszólal, a téma nagyon konkrét és jól kivehető marad.

Tehát arra törekszem hogy, a riffjeim és általában a gitárjárékom artiklulált legyen, hogy minden egyes odajátszott hang jól kivehető és hallható maradjon.” – summázz Kelliher.

A hét stúdióalbumos Mastodon utoljára 2017-ben adott ki friss lemezt, azóta mindössze a “Fallen Torches” szingle-lel majd egy “Medium Rarities” című válogatással kényeztette modern-metálos rajongóit. Az idénre ígért, és a banda bevallása szerint eddigi leggigantikusabb hangzású lemezük jelenleg keverés okán a számtalan híres banda (többek között Rush, DT, Tool, Stone Sour stb.) albumain már tekergető/hallgatózó David Bottril fülei előtt hever és remélhetőleg még idén a nagyérdemű fülei előtt is, végleges változatában.

Íme a tavalyi szingle a “jól megírt rifekkel”:

borítókép: daddario.com