Francba az előítéletekkel!

Az 1980-ban szólópályára lépett ex-The Runaways gitáros, Lita Ford a Guitar Worldnek Eddie Van Halenhez fűződő emlékei mellett arról is beszélt, milyen akadályokkal szembesült női gitárosként a nyolcvanas években. „Kezdetben senki sem vett komolyan hangszeresként, hiszen akkor kőbe volt vésve: »Lányok nem gitározhatnak heavy metalt!« Bluest pengethettek, basszusgitározhattak, akár énekesként is elfogadták a csajokat, de heavy metalt gitározni? Soha!”, emlékszik az előítéletek ellenére sikeres szólókarriert befutott gitáros-énekes amazon.

Hangsúlyozta, Eddie Van Halennek komoly szerepe volt abban, hogy gitárosként az ellenszélben sem adta fel. „Eddie azt mondta nekem: »Én nem vagyok rocksztár. Te vagy az! Mi a francért lógsz itt csak úgy? Menj, és tedd azt, amihez a legjobban értesz!« Úgy vélem, ha anyám mondta volna ugyanezt, nem lett volna annyira hatásos, de tudtam, hogy Eddie komolyan gondolja, amit mond. Ekkor eldöntöttem, bebizonyítom a világnak, hogy tudok gitározni! Mert nem hitték el. Ezért ragaszkodtam ahhoz, hogy egyedüli hathúros legyek a szólóbandám első felállásában. Az emberek képébe akartam dörgölni, hogy ÉN gitározom! Három hónap koncertezés után aláírtam az első lemezszerződésem. De azóta sem fogadott el mindenki gitárosként. Több TV-műsorban megtörtént, hogy miközben szólóztam, az operatőr a basszusgitárost filmezte, mert az egy fickó volt…Igazán nevetséges!”

Lita Ford legutóbbi szólóalbuma 2016-ban, Time Capsule címmel jelent meg, ugyanabban az évben Living Like A Runaway: A Memoir címmel önéletrajzát is kiadta.

Fotó: portugalinews.eu