Gitárlegenda, séf és idegenvezető

A jazz-fúziós gitározás élő legendája, Al Di Meola nem tétlenkedik, derül ki a Guitar Worldnek adott interjúból. A váltott pengetés 67. éves New Jersey-i ördöge a karanténban új zenéket írt, és a tavalyi koncertmentes év után idén ismét színpadra állna, emellett a rajongók számára kitalált VIP vacsoraparty-kat is folytatná, továbbá egy legendás koncertlemez folytatását is kiadná.

– Az A Fine Taste and Music ötlete véletlenszerűen jött. Egy vasárnap vendégeink voltak, és ilyenkor általában a feleségem főz vacsorát. De akkor azt mondtam, „hagyd, majd elkészítem valamelyik speciális olasz receptemet”, és hozzáláttam. Közben bort iszogattam, és hirtelen szóltam az asszonynak, „gyere, pusztán szórakozásból csináljunk ebből egy livestream-et!” Meglepetésemre többen végignézték Ausztráliától Afrikán át Dél-Amerikáig. Viccből megjegyeztem, „ha tetszik, amit látsz, gyere, vacsorázz velünk, közben meg jókat beszélgetünk!”. Sokan komolyan vették, azonnal érdeklődni kezdtek a részletekről. Feleségem javaslatára három VIP-csomagot állítottunk össze: lehet simán vacsorázni, aztán vacsora után magánkoncertet adok, illetve a gyémánt-csomagban a vacsora és a koncert mellett egy gitárlecke vagy közös gitározás is benne foglaltatik, emellett körbevezetlek a lakásban és elvihetsz egy magad által kiválasztott gitárt a kollekciómból. Tíz alkalmat tartottunk, aztán a világjárvány miatt lehúztuk a redőnyt, ám nyár elején újraindítanánk ezeket az estéket”, fejtette ki Al.

Idénre szakmai tervei is vannak Di Meolanak. „Nagyon sok zenét írtam a karanténban. Az anyag egy része akusztikusgitár-orientált, leginkább az 1985-ös Cielo e Terra című lemezemre emlékeztet. Most szólókoncertekre rendezkedem be, hiszen, ha lehetővé teszik is a koncertezést, vélhetően nem állhatok sokadmagammal színpadra. És nem utolsósorban egy új gitártrió-koncertfelvétel is piacra kerül”, summázott. Utóbbi kapcsán megjegyezte, nem a megjelenésének 40. évfordulójához érkezett, John McLaughlinnal és Paco de Lucíaval közös koncertjüket megörökítő legendás Friday Night in San Francisco újrakiadására gondolt. „A következő esti koncertről van szó. John már nem is emlékezett, hogy ilyen is volt. Pedig nem akármilyen dalokról van szó, ugyanis szombat este nem a pénteki műsort ismételtük meg. A felvétel rendkívül jól sikerült, és azon leszek, hogy mielőbb kiadassék, hiszen, amint már mondtam, nem a jól ismert koncert anyaga lesz hallható azon”, hangsúlyozta.

Fotó: cuindependent.com