Hála a ‘netes gitárosoknak

Már írtunk róla, hogy áprilisban jelenik meg Marty Friedman új lemeze, a Tokyo Jukebox 3. Az UG legfrissebb interjújában Justin Beckner a készülő lemez és a Jason Becker-rel való korábbi közös munka mellett arról is faggatta Martyt, mit gondol a gitározás jelenéről és általában a gitár töretlen online népszerűségéről.

„Vannak fiatalabb gitárosok, aki még tudnak motiválni vagy inspirálni valamilyen szinten?”

„Rengeteg nagyon jó gitáros van, és általában véve is, ez egy nagyon izgalmas időszak a gitár története szempontjából, hiszen nem is olyan régen még a teljes kihalás veszélyeztette a hangszert. A rap annyira elterjedt, hogy volt idő, hogy a hangszerboltokban gyakorlatilag szinte csak DJ-felszerelést és rap-anyagokat árultak … nem tudom pontosan, hogy abban a műfajban milyen cuccokat használnak, de tuti, hogy mikrofonok meg ilyesmik. Persze valószínűleg ez a leghülyébb dolog, amit valaha mondtam, igazából fogalmam sincs, mit használnak a rapperek zeneíráshoz.

Nem azt mondom, hogy egyáltalán nem kedvelem azt a zenét – valójában sok rappet szeretek, és néhány közülük tényleg fölöttébb okos. De a térhódítása majdnem a gitár halálát okozta … Aztán hatalmas fordulat jött és mára már gyakorlatilag mindenki fönt van az interneten és gitározik.

Még ha sokan nem is életformaként tekintenek erre, megtapasztalják a játék abszolút örömét, hogy mennyire szórakoztató akármilyen szinten játszani egy hangszeren. Hatalmas öröm azt látni, hogy mostanra a gitározás újra életerőre kapott. És ez azoknak köszönhető, akik az interneten megmutatják, mennyire élvezetes dolog ez a hangszer. Ezek a srácok amellett, hogy jól játszanak, minőségi tartalmat is gyártanak, ami nem egy könnyű meló. Én biztos nehezen tudnék előállni olyan ötletekkel, mint ők. Hálás vagyok nekik, mert rengetegen rajtuk keresztül fedezték fel a gitározás örömét és szintén ők juttatják el hozzuk az én zenémet is.” – nyilatkozta Friedman.