Háromszázötvenezer Hendrix marshallja

Nagyjából ennyi dollárért került fel a reverb.com-ra az a Marshall Super Lead 100, amelyet a leírás szerint Jimi Hendrix az RBV Color Sound Experiment, a Woodstock, az Isle Of Wight és a németországi Open Air Love & Peace fesztiválok koncertjein hergelt 1969 nyarán.

Valószínűleg ugyanezt az erősítőt használta az utolsó Hendrix-kiadvány, a New York-ban rögzített Band Of Gypsys koncertalbum felvételeihez is.

A Super Lead 100 erősítőmodell sokak értelmezésében a rock-hangzásért felelős első, igazi 100 wattos erősítő. A JTM 45 fej továbbfejlesztéséből kialakított és Clapton által is használt előző modellben, a JTM100-ban, még négy KT66 végfokcső és két 50 W hálózati trafó volt, ezt építette tovább a Marshall, még testesebb EL34 végfokcsövekkel és 100 W-os trafóval felszerelve.

“A Marshall egy év leforgása alatt zenetörténelmet írt” – meséli egy interjúban Phil Wells Marshall-guru arról a korszakról. „Gyakorlatilag néhány hónap alatt egy egységből, amely nagyjából két JTM 45 volt egy dobozba szerelve, továbbléptünk a tökéletes 100 wattos erősítőfejhez.

Olyan irdatlan, arcbamászó hangja volt amilyet soha nem tudtunk volna a híres JTM 45-ből elővarázsolni. És egy teljesen új hangzás volt, sok gitáros nem is igazán tudta kezelni a hatalmas hangerőt. Jimi Hendrix az elsők között volt aki mesterien értette, hogyan kell egy Super Lead 100 hangzását kézben tartani.” – mondja Wells.

Hendrix árverésre került cuccai közül a legtöbbet – 2 milliót dollárt – eddig egy 1968-as Stratocasterért fizettek korábban. Szinte biztos, hogy a Super Lead sem hever sokáig gazdátlanul a cucceladós oldalon.

fotók: reverb.com, Ron Howard/Getty