Hatpennys és kézműves gitár

Brian May, a Queen hathúrzsenije a BBC Radio riporterének az általa használt rendhagyó pengetőről és legendás gitárjáról is mesélt.

– Nyílt titok, hogy hatpennyssel pengetek. Kezdetben hajlékony gitárpengetőket használtam, mert úgy véltem, az segít a gyors játékban, Ám fokozatosan rájöttem, minél keményebb a pengető, annál jobban érzem a húr vibrálását, mígnem egyszer csak elkaptam egy aprópénzt és azóta s azt használom. A hatpennysnek két óriási előnye van a műanyag pengetőkkel szemben: eléggé kemény, hogy a korábban említett kontaktust megteremtse a húrral, ugyanakkor eléggé lágy, hogy ne szakítsa el a húrokat, nem beszélve a szélein található rovátkákról, melyeknek köszönhetően egészen egyedi hangzást produkálnak –, érvelt az asztrofzikusként doktori címet szerzett May.

May arról is híres, hogy karrierje kezdete óta az édesapja segítségével készített gitáron, a Brian May Red Special-ön játszik. „Valamkor 1963 körül készítettük el a hangszert. Nem voltunk gazdagok, így esélyem sem volt Stratocastert vagy Gibsont beszereznem. Eljártam a hangszerboltokba, és megcsodáltam a falon függő hangszereket, ám meg sem érinthettem azokat. Így apámmal eldöntöttük, magunk készítünk gitárt. A gitártestet magam formáztam. Van benne egy tölgyfa-rész, amely hihetetlenül kemény, ennek köszönhető a Red Specal különleges hangja. Egy ősrégi tölgyfaasztalunk egyik darabjából készítettem, amlyeneket manapság már nem készítenek. Akkoriban kár száz évg is pácolták a bútorkészítésre szánt fákat. A nyak vastagabb az átlagosnál, sokan meglepődnek, amkor megfogják. De számomra kényelmes, a régi akusztikus gitárom nyakáról mintáztam. Mndent egybevetve, a Red Specal nem annyira nehéz, mint egy Gibson Les Paul”, summázott May.

Fotó: guitar.com