Heti cuccfigyelő

Nemrég írtuk, hogy hamarosan érkezik az új Lucille Epi. Hát itt van. Hat állású Varitone-kapcsolóval, egy pár Alnico Classic Pro humbuckerrel és 60-as évek “Kalamazoo” fejformájával. Természetesen ébenfeket színben. A gitár ára 900 eur körül van, és már rendelhető, többek között a nagy németországi áruházból. Nem csak BB-fanoknak.

֍

Adam Jones nem arról híres, hogy többperces virtuóz szólókkal kápráztatja zenekara közönségét, egy színpadi monitort támasztva szegecselt bakancsban. A Tool muzsikájának ez sosem volt stílusjegye, a gitáros kimunkált riffjei pedig inkább a zenekari együtt-megszólalás markáns támaszaként lettek híresek. Jones gitárhangzása is néhány egyszerű eszközből érkezik a kilencvenes évek óta: leggyakrabban egy 1979 Gibson Les Paul Custom Silverburst meg egy Diezel Vh4 fej, néhány Boss kispedállal. Ez elég is volt a Gibson gyártónak ahhoz, hogy a cég 2020-as megújulása idején piacra dobja Jones eredeti Les Pauljának tökéletes másolatát, mindössze 79 darab Jones által aláírt és számozott példányban, illetve további 179 darab, a gitáros nevével fémjelzett “sima” Custom Shop-os modellel is megfejelje a palettát. A 9900 és 5900 dolcsiért árult gitárok neve mellett egy hét múlva már “sold out”-ot írt a gyártó oldalán viszont a tegnapi nap híre, hogy a Gibson-viszonteladóknál újra rendelhetők a tavalyi limitált (?) modellek. Ez leginkább azoknak a gyűjtőknek (vagy seftelőknek) okozhat fejfájást, akik többtízezres áron kínálják az akkor felvásárolt, aláírt modelleket a másodpiacon. Az egyszerű, földi Tool-rajongó gitárosoknak ugyanakkor jó hír lehet, hogy insta-oldalán Jones még májusban egy Epiphone prototípust is mutogatott titokzatosan. Lehetséges, hogy hamarosan érkeznek a hivatalos bejelentések az új Adam Jones Epiphone-okról is?

֍

Fenderék is Custom Shop-vonalon nyomulnak, ezúttal még magasabbra helyezve a lécet. Legutóbbi ereklyéjük ugyanis az 1713-as Stradivarius dizájnjára alapozott telecaster modelljük, amelyet (túl sokat nem agyalhattak a néven) Violinmaster-nek hívnak. A gitár építője Yuriy Shishkov Fender Master Builder, aki hasonló faanyagokból dolgozik, mint anno Antonio Stradivari úr: lucfenyő test, boszniai lángolt juharfa nyak, ében fogólap. Ezen kívül  TV Jones Thunder’Blade humbuckerek és passzív piezzo pickupok lesznek benne. Harmincezer dollárért lehet majd megvenni és 60 darab készül belőle. Várjuk a bemutató videókat a kisszobákból. Addig is álljon itt a Fenderé, hegedűs arpeggio-hegyekkel a nyitányban: