Heti cuccfigyelő

A hetvenes években pattant ki az amerikai Pro Co Sound két mérnökének (Burnham és Király) fejéből az ötlet – overdrive, distortion és fuzz pedálok moddolgatása közben, – hogy miért ne lehetne egyetlen fémdobozba begyúrni minden létező zümmögést.

Le is gyártották az azóta már legendás, több újrakiadást és klónozott változatot megélt RAT taposót, amely rögtön gitáros-kedvenc lett, sokoldalú hangzásának és széles drive-tartományának köszönhetően. Az elnevezés onnan ered, hogy a világmegváltó kütyü tervezésének helyszínéül szolgáló pince tele volt . . . természetesen patkányokkal.

A cucc népszerűségéhez nyilván az is hozzájárult, hogy a szóban forgó rágcsáló gyakran bukkant fel olyan urak pedálbordjain, mint Jeff Beck, James Hetfield, David Gilmour, Nuno Bettencourt vagy John Scofield.

A 40+ éves hagyományt ünnepelendő, napjaink egyik menő gyártója, a JHS Pedals egy újabb tribute változattal rukkolt elő, amely kilenc különböző RAT-mód analóg áramköreinek replikáját tartalmazza.

A cucc részleteiről és történetéről a JHS-főnök Josh a tőle megszokott részletességgel ebben a videóban beszél. A pedál hamarosan a thomannról is rendelhető, kábé 250 eur-ért.

֍

Újabb jósággal érkezik az Electro-Harmonix is, egy olyan cuccal, amely az intelligens harmóniák, hangmagasság-duplázások és polifónia világában teszi lehetővé a zsonglőrködést. Egy ilyen gépnek valószínű még a gyermek-Bach is örült volna. Íme, a szokásos poénos EHX bemutatóvideó:

֍

Kizárólag az európai piacon kapható, korlátozott példányszámú, fekete OD9 overdrive-ot adott ki a Maxon. A japán gyártó az Ibaneznek állította elő a híres tubescreamert évtizedekig, majd az Ibanez-üzlet bontása után saját brand alatt folytatta nagyjából ugyanazt. Ha már unjátok a zöldet, gyorsan kell lecsapni rá, mindössze 250 darab készült belőle. Legalábbis egyelőre. Bitang szólás garantált.