Heti cuccfigyelő

Szabályozható Vibrato, Tremolo és Harmonic-Tremolo modulációs hatásokkal megfejelt Shimmer reverbet dobott piacra a SolidGoldFX kanadai gyártó. A bemutató videókból ítélve az Ether kispedál éteri textúráival leginkább az ambientért rajongó hangtér-szobrászokat hozza majd lázba. Nagyjából 200 európai pénzért hamarosan az óceán innenső oldalán, pl. a thomanntól, is rendelhető.

֍

A 2019-es NAMM-on mutatta be a Fender az amerikai Acoustasonic sorozatát, a Fishman elektronikával szerelt üreges testű elektroakusztikusokat. A minimum meglepőnek nevezhető (de inkább megosztó, szerintem simán törpös) dizájn ellenére az Aura-előfokra hajazó akusztikus modellezés és a könnyű játszhatóság miatt sok pozitív kritikát kapott a hangszer. Egyetlen hátránya a viszonylag borsos ár volt és úgy tűnik, még a Fender név sem elég ahhoz, hogy egy ilyen formabontó hangszerért 1700 eurót kicsengessen egy random kíváncsi gitáros. Mondom ezt azért, mert annak ellenére, hogy a kezdetekkor a gyártó a gitár innovatív jellege és presztízse miatt kizárólag a kaliforniai Corona-gyárban tervezte a gyártást, most mégis előrukkolt a mexikói Player változattal, amely már nagyjából egy ezresért beszerezhető. Persze ehhez három hangszedő helyett kettőt kapunk és az USB-ről újratölthető egység helyett 9V-os akkumulátort, de ezt (és a MIM-gyártást) leszámítva, a cucc nagyjából ugyanaz. Négy színben elérhető, íme:

֍

A napokban jelent meg az Epiphone Billie Joe Armstrong modellje, amely mindent tud, amire egy Green Day-szerű punkzenéhez szüksége lehet az embernek: egyetlen hangszedő, “a mintha az egyik húr folyton hamis lenne” fíling és leopárdmintás puhabélésű keménytok. Ja, és van még Graphtec-nyereg meg Vintage Deluxe hangolókulcsok. Ennél egyszerűbb nem is lehetne. Viva la (pop)punk.

֍

Krameréket hidegen hagyja, hogy a hangszergyártásban mostanában divatos retro-trend leginkább az 50-es 60-as éveket célozza. Ugyanis legújabb Custom Graphics Barettájuk elementáris erővel vágyakoztatja a gitárost a nyolcvanas évek Sunset Strip-jére. A grafika alapját a Cobra Kai sorozat “Strike first” mottója ihlette. A cucc 999 dolcsiért rendelhető. Floyd, Drop-D minden van.