Heti cuccfigyelő

299–449 eur között mérik Harley Benton-ék a népszerű Fusion III portfóliójuk most kiadott, negyedik sorozatának gitárjait. Az új hangszerek látványos toppal, a szokásos égetett (roasted) nyakkal H-S-H és H-H hangszedőkombinációkkal érkeznek, négy különböző színben. Vintage tremolóval vagy floyddal.

֍

Már megszokhattuk, hogy az Electro Harmonix szinte hetente dobbant egy újat a pedálporondon. Legutóbbi jelenésük egy envelope filter egy kispedálba belegyúrva. Tipikusan az a cucc, amely ha nincs, nem hiányzik, ha van, nélkülözhetetlen. A múlt évtized elejétől többek között Guthrie Govan használta nagy szeretettel és lehetséges, hogy neki köszönhető a hangzás reneszánsza a fúziós gitárzenékben. Íme az (ezúttal poénos intró nélküli) EHX bemutatóvideó, többféle hangzással és bőgővel is:

֍

Tom Morello legendás sztorija, hogy valamikor 1988-ban bedugta a gitárkábelt egy JCM 800-as erősítőbe, néhány órát molyolt a gitárral a megfelelő szand eléréséhez, megjelölte az optimális beállításokat a cucc előlapján és azóta (tehát harminc plusz éve) sem az erősítőn sem a beállításokkal nem babrált többé. Az utóbbi évben az MXR tervezői bevonultak, meghallgatták és átmentették a hangzást egy pedálba, és múlt héten Morello nevével piacra dobták a Power 50 drive-pedált, amely a leírás szerint arra törekszik, hogy a whammy- és scratch-mester erősítőjének “viselkedését” és hangzását visszaadja. Mivel Tom a gitáreffektjeit a Marshall effekthurokján keresztül eregeti, a pedál is kapott loop-helyet, a még nagyobb pontosság érdekében.

A cucc nagyjából 200 euróért már rendelhető. Bemutató videó még nem készült róla, így álljon itt egy (dühös) dal a legutóbbi lemezről. A póver legyen veletek.