Heti cuccfigyelő

A Fractal Audio nem az a gyártó, aki negyedévente új termékekkel bombázza felhasználóit. Újdonságaik általában szoftver- és firmware-frissítésekben ki is merülnek, gyakran évekig. A gyártó legutóbbi fontos dobása az FM3 kompakt pedál volt, amely 2019 áprilisában jelent meg és azonnal elkapkodták az első párszáz darabot. Kettő és fél év kellett, hogy a bevált FM3 architektúrát igazi padlóegységgé növeljék, további lábkapcsolókkal, még több bemenet/kimenettel és még izmosabb jelfeldolgozó processzálási sebességel és megszülessen az új Fractal Audio FM9. A cucc a rack-es nagyágyú Axe-Fx III-ból és a korábbi pedálból is ismert Cygnus erősítő-modellezési technológiáját használja, ezúttal 4 DSP-maggal. Fractal-ék azt mondják, az FM9 az eddigi legerősebb padlóegységük. Ebben szinte biztosak lehetünk. A cucc ára nagyjából 1600 dollár, és a szokásos g66 európai boltból rendelhető hamarosan.

֍

Pink Champagne, Maroon Burst és Tobacco Sparkle színekben is elérhetők ezentúl az Ernie Ball Music Man Valentine modelljei. A Maroon5 gitáros James Valentine nevével fémjelzett hangszerek több mint 5 éve szerepelnek az amerikai gyártó kínálatában, tremolós illetve fix-hidas változatban, egy ideje a kötelező roasted maple nyakkal és Schaller M6-IND hangolókulcsokkal. A Pink Champagne aranyozott hardverrel érkezik. Mindhárom gitár egyedi EBBM hangszedőkkel és push-pull felezőkkel van ellátva.

Íme, egy rövid bemutató egy korábbi Valentine modellről, a nagykedvenc Greg Koch bácsi tolmácsában:

֍

Zelzah fantázianéven (amit a pedálon és simán Zetlah-nak olvasok), szeptember közepén jelenik meg az igen pöpec dupla phaser-pedál a Strymontól.

Az egyik oldalon hat-, a másik oldalon négy lépcsős fáziseltoló effekt gyakorlatilag sorban, párhuzamosan, illetve osztott pedálként is használható. Az utóbbi években alapnak számító Midi-vezérlés és USB-csatlakozás is ott figyel a pedál oldalán, a bemeneti oldalon instrument és line level is kiválasztható, így a gitáron kívül más cuccokkal is használható.

Az alábbi videóban 29 effektezési variánst mutat be a Strymon az új fézerrel: