Heti cuccfigyelő

A 2010-es években, többek között a kisebb boutique gitárgyártók kompromisszummentes szemléletének köszönhetően a „superstrat” gyártásban egyre nagyobb teret hódított a „vintage/modern” hibrid tervezés. Erre a trendre a nagyobb gyártók is sorra reagáltak, így az Ibanez is, amely 2018-ban útjára indított egy új, nullábból felépített AZ sorozatot, japán (prestige) és indonéz (premium) modellekkel. A széria sikerét a modellfrissítések és a számos signature hat(és hét)húros bizonyítja. Mivel a gitárok „professszionális felhasználásra” készültek (bármit is jelentsen ez), még az indonéz gyártású modellek ára is 1200 EUR fölött indult.

A kezdőknek szánt rockgitárokat így továbbra is az RG sorozat GIO változatai jelentették és belépő szintű, olcsó gitárt még nem láthattunk az új AZ fejformával. Eddig. Augusztus utolsó napján ugyanis ibanezék egy új AZ ES sorozatról rántották le a leplet: a szintén indonéziában készülő AZ Essential modellekkel deklaráltan a kezdő gitárosokat célozzák meg, így az árak is ennek megfelelően alakulnak. A hangszer nagyjából 350 EUR-ba kerül. Fontosabb jellemzőik:

  • HSS és SSS hangszedőkiosztás
  • Klasszikus tremolós vagy fix húrláb
  • Számos (kilenc) hangzásvariáció az ötállású alap- és egy kiegészítő kapcsoló segítségével
  • Rövidebb menzúra (25’)
  • 9,84 inch-es (250 mm) rádiusz
  • Poplar (nyár) test, Jatoba (brazíliai cseresznye) fogólap
  • Könnyített nyak-test csatlakozás
  • Egyetlen darabból készült jack-aljzat (nem lazul ki)

A specifikációkat olvasva persze egyből feltűnik, hogy az említett vintage/modern megközelítésből inkább a vintage-hez állunk közelebb, de azért van pár olyan különlegesség, amely a hangszereket egyedivé teheti a hasonló árú versenytársak között. Remélhetőleg ez a gitárok kiváló ár/minőség értéke lesz (ami hosszabb távon kiderül) és nem csak a markáns fejforma az Ibanez logóval. Meglátjuk.

Az AZES modellek tervezésében a Berklee College of Music neves gitároktatója, Tomo Fujita is részt vett „ha valaki, ő biztosan tudja, mi kell egy tanuló gitárosnak”– alapon, és az első tesztköröket nem más mint Tom Quayle és Paul Gilbert kezében futották:

UPDATE: Lukács Peta hétfőn, szeptember 6-án, livestreamben mutatja be az új modell egyik példányát. Itt a link: