Heti cuccfigyelő

Az EHX gyártó fél évszázada szórja a jobbnál jobb analóg pedálokat a gitárosok pedálboardjaira világszerte. Közülük több is elérte már az ikon státust az évtizedek alatt, és ezek egyike a Memory Man, amelynek népszerűsége annak is köszönhető, hogy a U2-s Bono ügyeskedett vele a legendás albumokon, de Andy Timmons hibátlan szandjának is részét képezte a boogie-k (meg a kéz, ugye) mellett. A pedál több formátumban és variánsban ki lett már adva (boy, toy, deluxe, sima stb.) és különlegessége a kiváló hangzás mellett a delay-effekt chorus-szal való keverésének lehetősége. A New York-i gyártó most úgy döntött, hogy a Deluxe változatot a legkisebb, azaz nano formátumban is az analógfanatikus gitárostársadalom rendelkezésre bocsátja, hogy így a legkisebb vasútba is helytakarékosan beépíthető legyen a hatgombos jóság. A cucc nagyjából mikulásra lesz rendelhető, kb 170 eur-ért. Íme a bemutatója, az ehx-tól megszokott oldschool-filmes poénnal:

֍

Új pedálsorozattal jelentkezik a Blackstar. A „Dept 10″ (a részleg, ahol kitervelték) elnevezésű széria három cuccot tartalmaz Dept 10 Boost, –Drive és –Distortion. A pedálokban egy ECC83-as cső kapott helyet és 200V feszültségen pirítja, ami – a beharangozó szerint – még több dinamikát, érzékenységet, tökéletes break-up-ot és gazdag felharmonikustartományt garantál a pengetős kéznek. A pedálok egy digitális hangfalszimulációt is kaptak USB-csatlakozással, effekthurkot, továbbá egy Architect nevű szoftvert a boldog molyoláshoz. Ez így elég jól hangzik. A boost ára 180, a nagyobbaké 280 eur körül lesz. Íme, a magabiztos bemutató kisfilm:

֍

50 éve (és 11 hónapja) jelent meg Santana második, Abraxas című lemeze, amely akkoriban gyorsan a US toplista első helyén landolt. A Paul Reed Smith az évfordulót ünnepelendő, 1000 darab SE gitárt dob piacra, PRS SE Santana Abraxas 50th Anniversary névvel. A gitár specifikációi az alap Santana modellével majdnem azonosak, különlegessége a fedlapon elhelyezett Abraxas-angyal. Biztosan hamar elkapkodják. Egy népszerű nóta az albumról: