hírnév vs. testvéri szeretet

Január 29-én a Nuclear Blast kiadó dobja piacra az MSG (Michael Schenker Group) Immortal című lemezét. A 66 éves német gitárhős zenészkarrierjének ötvenedik évfordulója apropóján kiadott album a Primal Fear hangszálakrobata Ralf Scheepers és a billentyűs-varázsló Derek Sherinian közreműködésével rögzített Drill To Kill dal alapján rendkívül izmosnak ígérkezik. A tizenévesen a Scorpions sorait erősítő, csodagyereknek kikiáltott, dúdolható, dallamos szólóiról (is) híres Michael a dalban több körben is érdekes gitár–billentyű-párbajt vív a markáns hangzásáról azonnal felismerhető Sheriniannel.

A lemez promóciója kapcsán a The Metal Journal meghívottjaként Michael a Scorpions-ról és annak alapító gitárosáról, hét évvel idősebb bátyjáról, Rudolf Schenkerről is beszélt, amikor az eredetileg a Scorpions első, 1972-ben megjelent Lonesome Crow című lemezén kiadott, és az Immortalon feldolgozott dal, az In Search of the Peace of Mind kapcsán arról kérdezték, gondolt-e arra, hogy Klaus Meine Scorpions-énekest vendégszereplésre hívja.

– Klaus és én még a Scorpions előtti időkben együtt csináltuk a Copernicus-t. Azóta többször szerettem volna valami közöset alkotni vele, de a bátyám zsarnoksága miatt ez nem volt lehetséges. (…) Az, hogy nem kaptam meg Rudolftól az In Search Of The Piece Of Mind című dalért járó zenei elismerést, ahogy a Lovedrive-lemez amerikai piacra való betörésénél nyújtott segítségemről is megfeledkezett, mind keserű szájízt hagyott bennem. Amikor 2015-ben, a Scorpions-box (speciális kiadvány) kapcsán megkerestek, rengeteg hazugságra fény derült, nagyon kiábrándultam Rudolfból. (…) Mindig támogattam és szeretem, mint testvéremet, ám szükség van a távolságtartásra, hiszen egy kontrollmániás zsarnok, és én ilyenekkel nem érintkezem. Örültem a sikerének, ahogy annak is, hogy művészként megvalósíthattam magam. De nem akarom, hogy kontrollmániások irányítsanak, akik minden áron a sikert hajhásszák, azt sem bánva, hogy elveszítik a rajongók tiszteletét, kiadva az utolsó lemezt, aztán a legutolsót majd a legeslegutolsót, és mind így tovább. Én nem ilyen vagyok, számomra művészként az őszinteség a fontos – hangsúlyozta Michael. Az MSG élőben legközelebb június 19-én, a belgiumi Graspop Metal Meetingen lesz elcsíphető.

Fotó: Guitar.com