Hogyan készülnek?

A guitarplayer magazin vallatott néhány rutinos topgitárost, hogyan készülnek az újrainduló koncertezésre a hosszú kényszerpihenő után. A válaszaikból szemezgettünk.

Steve Morse

Az első dolog, hogy “erőedzést” csinálok a gitáron addig, amíg a technikailag nehéz részek már jól mennek. Ha otthon tízszer egymás után el tudok játszani hibátlanul egy nehezebb témát, akkor jó eséllyel a koncerten is menni fog, a sok zavaró körülmény ellenére is. Balkézre leginkább turnék előtt szoktam koncentrálni.

Soha ne feledd, hogy az emberek pénzt adtak ki a koncertedért, tehát a felkészüléssel minimum  tartozol nekik. Viszont ha már a színpadra lépsz, nevess mindenen, ami rosszul sül el, és inkább élvezd az élő zene pozitív energiáit!

Paul Gilbert

Turné előtt őrülten elkezdem nyújtogatni a húrokat, hogy az ujjaimon a bőrkeményedést újra megerősítsem.

Ha ez nem sikerülne, bevetem a csodafegyvert, amit „Anti-Gravity” húroknak hívok.

Így rakd össze:

1. Vásárolj egy 9-es készletet. (9–42)

2. Hajítsd ki a 42-es húrt.

3. Rakd fel a 32-est hatodik húrnak, majd onnan folytasd.

4. A legalsó húrhoz használj egy 8-ast, egy másik készletből.

5. Tehát a felhúrozott gitár így néz ki majd: 32, 24, 16, 11, 9, 8. Kicsit nehezebben hangolható, de egész éjjel nyújthatsz anélkül, hogy szétcsesznéd az ujjaidat.

Két vagy három buli után dobjál föl a gitárra egy sima 8-as készletet (8-38). Én általában itt meg is állok, mivel imádok hatalmasakat nyújtani.

Kirk Fletcher

A koncertekre való felkészülés izgalmas és stresszes is egyben. Ha egy ideje már nem játszottam, be is rozsdásodok. Első dolog, hogy betéve ismerd a teljes anyagot.

Aztán: háromszor ellenőrizz le minden felszerelést, egyenként, beleértve a gitárokat és az összes hardvert. Készíts be a szükségesnél több húrt – megtörtént már velem, hogy különféle okokból egymás után szakadtak el a húrok egyik turnén. Ellenőrizz minden kábelt és legyen nálad több is. Lehetőleg elemes pedálokat használj, és tegyél be elemeket is. Vasárnap nem fogsz tápot találni, ha a tied egy beálláson elromolna. És vasárnap fog elromolni.

Marty Friedman

Alaposan nézd meg a nehéz részeket, és próbálj ki minden lehetséges ujjrendet, amíg el nem dől, meyik a legegyszerűbb. Ez azért fontos, mert a zenét elő kell adnod, nem csak lejátszanod, ami hatalmas különbség.

Az én zenémben is rengeteg fontos nüansz van, amelyek részletgazdagon szólnak a felvételeken, de ezek csak nehezítenék a koncentrációmat előadás közben. Mindig az összképre kell gondolni. Fölösleges bizonyos apró trükkökre figyelni, amelyeket amúgy sem fog majdnem senki észrevenni.

Annyira kell leegyszerűsíteni a dolgot, hogy erőfeszítés nélkül lejátszhatók legyenek és a közönség meg te is élvezni tudd az előadást. Persze, miután eldöntötted az ujjrendeket, gyakorold őket ezerrel, főleg a technikás/fontos részeket, amelyek bent maradtak, mindezt állva. És végül, ne pazarold a gyakorlási időt azokkal a részekkel, amelyek amúgy is mennek már, hanem fókuszálj a nehéz témákra.

Steve Lukather

Minden turné kicsit másként indul. Ellenőrzöm, hogy kell-e még vágni a mélyeket 🙂 és egy kicsit összekapom a játékomat. Semmi nem készít fel jobban, mint maga a konkért koncertezés, heti öt-hat buli után visszakerülsz a legjobb formádba.

Tehát concert előtt inkább a hangomat melegítem be és pihenek, mivel fejben is nagyon ott kell lenni. Nincs bevett gitározós rutinom, mindig az adott koncert előtt döntöm el, hogy mit gyakoroljak, ha egyáltalán.

Úgy tűnik, 2022-ig nem tudunk turnézni, ugyhogy lesz időm feljátszani magam a megfelelő szintre. A zenekari próbákkal különben már majdnem 100%-os vagyok.

Végül is, 45 éve csinálom. Nagyon várom, hogy visszatérjünk már a színpadra!

(fotók: youtube)