HősMitológia

Öt év után új dallal és klippel jelentkezett Tosin Abasin gitáros zenekara, az Animals as Leaders. A Tosin mellett Matt Garstka dobost és Javier Reyes (exgitáros) bőgőst felsorakoztató trió újra a tőlük megszokott, komplex ritmikájú, markáns gitár-, bőgő és dobhangzású instrumentális progdjentmetált terítette a progfülek elé.

Érdekesebb, hogy a zenekar ezúttal egy, a kompozícióhoz és a dalcímhez passzintott különleges vizuállal támogatta meg a dalt, a klipben a művészetek fővárosának is nevezett Mexiko City-ben tevékenykedő “Nohbords” mozgásszínpadi társulat koreográfiája látható, Tlathui Maza vezetésével.

A “monomyth” kifejezés a mitológiát kutató szaknyelvben az egyedül álló hős történetét jelenti, amelyre a körkörös visszatérés jellemző: elindul, megküzd ezzel-azzal, majd megtisztulva/átalakulva hazatér. Aztán kezdi elölről.

Értelmezésünk szerint a dal/klip üzenete, hogy bár a kultúrák és hőseik különböznek, ugyanazokat a mitologikus akadályokat veszik a megtisztulás felé vezető rögös úton.

Bármi is legyen a koncept, Tosin gitárja atomul szól.

fotó: Eric Brisson