Irigység nélkül

Scott Ian, az Anthrax hathúrgyilkosa nem virgáiról, hanem védjegyszerű riffjeiről, páratlan ritmusgitározásáról ismert. Hősünk a Metal Injectionnek felidézte a `90-es évek végi időszakot, amikor előbb a Pantera, majd a nu metal bandák taszították ki a rivaldafényből a thrash metal képviselőit. „Rajongója voltam a műfajnak, a System of a Downt a Slayer előtt láttam legelőször, és emlékszem, amikor meghallottam a Slipknot első lemezét (1999). Nem hittem el, mennyire intenzív. Velük ugyanabban az évben a bostoni Avalon klubban játszottunk. Szóval egyáltalán nem nehezteltem rájuk, amiért az élre törtek. A srácok zöme nem akarja a szülei zenéjét hallgatni, és annak a rajongógenerációnak a mi zenénk a nu metal bandákéval összehasonlítva éppen az volt”, fejtette ki a Yankees-drukker riffkirály. Azt is elmondta, minek következtében kerültek vissza a polcra a thrash metal nagyjai.

– 2000-ben a Megadeth-tel és a Mötley Crüe-val tettünk egy kört, ami kicsit visszahozott a köztudatba, ám az igazi visszatérést a Metallica által rendezett Big Four stadionturné hozta el. Akkor nyílt ki a világ szeme, és a Metallica mozdonya után akasztva kocsiját, a többi csapat (Anthrax, Slayer, Megadeth) is visszakapaszkodott  csúcsra. Többször is elmondtam, a Metallica mindig rendkívül bölcs döntéseket hozott karrierje szempontjából – summázott Scott.

A stúdiólemezzel legutóbb 2016-ban jelentkezett (For All Kings) Anthrax október 31-én Budapesten, a Barba Negrában koncertez.

Fotó: metalheadzone.com