J S Bach meg a Shape of my Heart

Rendhagyó interjút készített a napokban a szuper-youtuber Rick Beato Stinggel és gitárosával, Dominic Millerrel. Az egy órás beszélgetésből amellett, hogy Sting-fanoknak nyújt a szokásosnál mélyebb bepillantást a (nagyon)ex Police-vezér dalszerzői és zenehallgatói múltjába és jelenébe, a vele harminc éve együtt dolgozó hathúrsimogató Dominicről is kiderül egy és más. Például az, hogy az Argentínában, argentín népzenén szocializálódott gitáros Angliába költözése óta első számú Bach-rajongó, aki gitárjátékát a bécsi óriás szvitjein tréningezi. Az egyik legismertebb, közösen szignózott Sting-Miller dal (amely spotify-on már kb. 200 millió lejátszásnál tart) a Shape of my heart, például így született:

“Éppen szext-hangközöket gyakoroltam fel-alá a gitárnyakon, – meséli Miller – amolyan barokkosan, amikor Sting meghallotta a különleges témát és azt, mondta: ebből dalt kell írnunk. Ott helyben neki is álltunk és kidolgoztuk a “Shape of…” szerkezetét. Gyakorláshoz azért kifejezetten jó Bach zenéje, mert ha semmi dinamikával, egyenletesen és homogénen játszod is a hangokat – ami irdatlanul nehéz feladat – a zene mégis ott lesz, köszönhetően Bach nagyszerűségének.”

Úgy tűnik, Dominic barokk-őrülete Stinget is megfertőzte az évtizedek alatt. A kérdésre, hogy ha visszamehetne az időben, egy nagy zenésszel találkozni, ki lenne az, a válasz mindkettőjüktől: J.S. Bach, egyértelmű.