Játszani egy életen át

Buddy Guy élő legenda a chicagoi blues-zenét saját képére formálva nem keveset tett le az asztalra. A 86. életévét hamarosan elrúgó muzsikus nem pihen babérjain, folyamatosan új zenéket ír, koncertezik, tanít, emellett rádióadót is működtet. A „nagy túlélő” a Sweetwaternek így nyilatkozott arról, hogy mi hajtja továbbra is.

– Tudod, ha ma lefekszel, mire felébredsz, a nagy bluesgitárosok zöme már az égi zenekarban játszik. És már én sem vagyok csecsemő… Amikor még jó egészségnek örvendett Muddy Waters, Howlin’ Wolf és Little Walter, arról dumáltunk, bármelyikünk is marad itt a leghosszabb ideig, ne hagyja meghalni a blues-muzsikát. A mi generációnk egy életen át zenélt, gyakran fizetség nélkül. Azzal ugrattuk egymást egy-egy koncert előtt, „haver, ezért az estéért egy vasat sem kapsz, de ha jól játszol, talán összeszedsz egy jó csajt!” És rájöttünk, ez így teljesen rendben van – véli Buddy.

Christone „Kingfish” Ingram és Quinn Sullivan blues-csodagyerekek sokat merítettek Buddy Guy játékából, egy új szintre emelve azt, ezáltal korszerűbbé téve a hagyatékot.

– Amikor először hallottam ezeket a kölyköket játszani, olyan trükköket alkalmaztak, amelyeket magam sosem ismertem, szóval nem igazán van, amit tanítanom nekik. Sokkal jobban gitároznak, kidolgozottabb a technikájuk, mit az ő korukban a miénk volt, hiszen ők naponta a legnagyobb gitárosokat láthatják a tévében. Én annak idején hallásból próbáltam leszedni, amit John Lee Hooker és Lightin` Hopkins játszott. A mai napig nem olvasok kottát. Néha nem árt hallásból játszani és ebben mondhatom, elég jó vagyok.

Fotó: forbes.com

1 thought on “Játszani egy életen át”

  1. Pingback: 3tornado

Comments are closed.