Kanyarban a szimfonikus pusztítás

Jouni „Hallgrim” Mikkonen hathúrgyilkos a kreatív atyja a Darkwoods My Betrothed nevű, 1993-ban alakult, majd 1994 és 1998 között egy demót és három nagylemezt piacra dobott finn black metal formációnak, amelyben a billentyűs hangszereket Tuomas Holopainen Nightwish-guru kezeli. A1 1993-ban Virgin’s Cunt néven alakult zenekar kezdetben az extrém szimonikus black metal mellett tört lándzsát, amint arról a Dark Aureolis Gathering-demókazetta (1994) tanúskodik, ám, miután 1995-ben aláírtak a Hammerheart Records-szal, picit változatosabbra vették a figurát: a black metal-vokálozás mellet tiszta énekkel, és dajdajozós rigmusokkal operáltak, és a szövegek is az odinizmus és a Valhalla istenei felé fordultak a sátánizmus dicsőítése helyett az első és második lemezeken (Heirs of the Northstar – 1995, Autumn Roars Thunder – 1996).

Azonban a harmadik, Witch-Hunts (1998) című konceptalbumon visszatértek a szélsőségesebb black metalhoz (Erről hallgatható alább a The Crow And The Warrior című opusz). Ekkor már döcögött a szekér, a lemezcég is húzta-vonta a lemez megjelenését, ami végül egy évvel a tervezett időpont után került piacra, majd a zenekar szétment. 2000-ben megújult tagsággal és egy válogatásalbummal (Dark Aureoles Gathering) tért vissza a csapat, ám 2001-ben ismét pontot tettek a történet végére. Tavaly decemberben azonban felröppent a hír, miszerint a fiúk ismét aktívak, és ebben az évben kijön a negyedik stúdiólemez, melynek címéről (Angel of Carnage Unleashed) február 9-én rántották le a leplet.

A Nightwishtől eltérően azonban itt Tuomas kizárólag a billentyűs szólamok megszólaltatására szoríkozik. „gazából csak session-zenész voltam a kezdet időszakban. És most, hogy teljes jozú zenekari taggá avanzsáltam, csak nem írok dalokat, csak elővezetem a billentyűszólamaimat. Jouni, Teemu „Hexenmeister” Kautonen basszer és Pasi „Emperor Nattasett” Kankkunen hangszálgyilkos képezi a banda magját, és határozott elképzelésük van a stílus, a hangzás, illetve a szövegvilág tekintetében”, fejtette ki a billentyűcézár.

Ami a black metalt illeti, Tuomas így nyilatkozott. „Manapság valami megmagyarázhatatlan okból kifolyólag már nem igazán hallgatok zenét. Ám a 90-es években egy rövid ideg a black metal meghatározó volt számomra. Az Emperor, az Enslaved, a Dimmu Borgr vagy a Cradle oF Filth zenéje mély nyomokat hagyott bennem és a mai napig szeretem a műfajt, bár, mint mondtam, már nem hallgatok zenét. Ami a stílust illeti, nem tudom, a fenti zenekarok mennyire örülnek, amikor black metalak titulálják a zenéjüket, ahogy a Darkwoods My Betrothed-ot sem lehet simán leblackmetalozni. A zene az, ám a szövegek sokkal széleseb spektrumon mozognak”, summázott Tuomas.

Fotó: darkwoodsmybethrothed.com