Két évtizednyi közös fejlesztés

Két új gitárral ünnepli az Ernie Ball Music Man az első John Petrucci nevével szignózott JP-elektromosok megjelenésének dupla centenáriumát. „Az innováció rendíthetetlen keresése jegyében eltöltött 20 éves együttműködést ünnepeljük!” – áll a gyártó weboldalán, a partnerség huszadik évfordulójára kiadott hangszerek beharangozójában.

Petruccit a Dream Theater „Live Scenes from New York” 2000-es koncertjén láthatta a nép először a majdani első sorozatgyártású JP6 modell prototípusain játszani, és a Picasso-mintás Ibanezek után sokunknak elsőre még meglehetősen furának és futurisztikusnak hatott a gitár mára már teljesen szokványos formavilága, a négy/kettő osztású hangolókulcsokkal, a vintage tremolóra emlékeztető húrlábbal és különleges körvonalaival.

Pontos adatok nélkül is nyugodtan kijelenthető, hogy a MM JP modell az egymást követő, kisebb-nagyobb továbbfejlesztésekkel folyamatosan frissített, átdolgozott változataival a gyártó legsikeresebb szignós gitárja lett, a rock- és metálgitárosok kívánságlistáinak és hangszerparkjának gyakori szereplőjévé válva már megjelenése után.

MM JPX: a tizedik évfordulóra készült modell

És nem véletlenül. Petruccit ugyanis a hangzás mellett a kényelem és játszhatóság aspektusa lelkesítette leginkább a hangszer kitalálása során, a gyártó pedig, úgy tűnik, „óhajod: parancs” üzemmódba kapcsolt a kivitelezésnél. Az aktuális jubileum alkalmából közétett rövid dokfilmben Petrucci elmeséli, hogyan mérték ceruzával és színezett krémmel a jobbkéz és alkar mozgását a gitártesten, hogy pontosan ott és annyit nyessenek a fából, ahol és amennyit kell, illetve, hogy tökéletesen betájolják például a pickup-váltó és potméterek helyét.

A minuciózus együttműködés aztán a számos JP modell után 2014-ben egy további szintet lépett, a gitárközösséget még inkább megosztó formatervű Majesty (lenti fotó) megjelenésével, ahol ugyanúgy, a már hagyománynak számító innovatív tervezés mellett törtek pálcát Ernie Ball-ék Petruval közösen.

A gitár egyik különlegessége a pajzs alakú kopólap anyaga volt, amely – mint a kisfilmből kiderül – a DT-shredder autómániájának köszönhető. „Nagy híve vagyok a bmw-nek és egy alkalommal az egyik bemutatóteremben egy fehér m6-ost nézegettem, amelyen fekete tárcsák és szénszálas tető volt” – meséli Petrucci – „rájöttem, ez a dizájn kell az új gitáromhoz is!”

Ball-ék természetesen el is készítettek egy prototípust szénszálas kopólappal, de az anyagok kombinációja nem sült el túl jól, így a MM mesterek nekiláttak és addig kísérleteztek a megmunkálási technikákkal, amíg meg nem találták a szénszálra hajazó kopólapgyártás módszerét, valódi juharból.

A most kiadott 20th Anniversary modellek egyébként hondurasi mahagóni testtel, aranyozott JP pajzsberakásokkal, az alkalomra készített, gravírozott hátsó takarólappal érkeznek, Honey Butter Burst színben és természetesen a Music Man gitároktól megszokott, tökéletes kidolgozásban.

„A jubileum egy alkalom arra, hogy megmutassuk, egyrészt hol tartunk most, de azt is, hogy honnan indultunk. Olyan, mint egy fotóalbumot nézegetni” – összegzi Ball a dokfilm levezetőjében.

Fotók: music-man, loudwire, youtube