Kézben van a hangzás!

A The Aristocrats Freeze! Live In Europe 2020 című koncertlemezének promóinterjú-körútján lévő Guthrie Govan az Ultimate Guitarnak egyebek mellett Neil Peartről is beszélt. Annak apropóján, hogy a Get It Like That című dalt a Rush néhai dobosának, a The Aristocrats tavaly év eleji turnéja közben elhunyt Peartnek dedikálták, a riporter megkérdezte, mekkora hatással volt Peart Guthrie gitárjátékára?

– Be kell vallanom, hogy a Rush nem igazán volt közvetlen hatással a zenei pályámra. Tinédzserként belekerültem Zappa „nyúlvermébe”, ami teljesen elvonta a figyelmem a hasonló agyas zenéktől. Ám Bryan (Beller, a The Aristocrats basszusgiyárosa – szerk.) a Get It Like That felvezető szövegében koncerten gyakran hangsúlyozza, hogy a The Aristocrats mai formájában sehol sem lenne a Rush úttörő tevékenysége nélkül, akik a műfaj határait a lehető legjobban kiszélesítették, hogy a magunkfajta muzsikusok kompromisszumok nélkül játszhassák zenéjüket, és az rengeteg emberhez el is jusson. Úgy vélem, ebben van igazság, szóval RIP Neil, és köszönöm!

A beszélgetés során olcsó cuccról és hangzásról is szó esett. „Bár nem egy drága darab, a hangerőpedálom nélkül nem szívesen állék színpadra, hiszen órási szabadságot ad, hogy a gaint anélkül irányíthatom, hogy a jobb kezem levenném a húrokról. Ami a megszólalás és a gitárok, erősítők, pedálok minősége közötti összefüggést illeti, úgy vélem, a hangzás minősége elsődlegesen a gitárostól függ. Például Jeff Beck kezei alatt egy olcsó gitár és egy nevenincs erősítő is megdörrenne. A középkategóriás hangszerek és erősítők elfogadható tiszta, illetve torzított hangzásokat képesek produkálni, ám nehezebb a kettő között található, úgynevezett vintage hangzást kicsiholni azokból. De lehet, csak azért vélem így, mert ezt hallottam a legtöbbet az évek során. Hangszervásárlás előtt mindenképp ajánlatos átgondolni, milyen hangzást szeretne elérni az ember, és annak megfelelő cuccot keresni, illetve mindenképpen kipróbálni a hangszert, erősítőt és pedált, ha erre van lehetőség, hiszen a neten talált leírás egy dolog, azonban az élő érzést semmi nem pótolhatja”, summázott Guthrie.

Fotó: imgur.com