Ki kit másolt?

Pete Townsend, a The Who gitárosa egy interjúbn azt nyilatkozta a Rolling Stone-nak, hogy zenekara The Who Sell Out című konceptalbumát a közhiedelemmel ellentétben nem a The Beatles Sgt Pepper’s Lonely Hearts Club Band lemeze ihlette, sőt.

A riporter a lemez kapcsán azt kérdezte Townsendtől, vajon az 1967 decemberében megjelent lemez konceptuális megközelítésének ötlete nem az ugyanazon év májusában piacra dobott Sgt Pepper’s…hatására merült-e fel bennük, mire a legndás zenekar nem kevésbé híres gitáosa így reagált. „Nem, nem! Ne viccelj. A Beatles másolt minket! Paul McCartney feljárt hozzám a Bag O’Nails-re, erről korábban kellett volna szólnom. Mindig nagyon kedves volt. Elmondta, mennyire tetszett neki az A Quick One, While He’s Away című mini-rockoperánk (1966 – szerk.). És hozzátette, valami hasonlót szeretnének csinálni”, hangsúlyozta Townsend. Megjegyete, nem vádolja semmivel a The Beatlest.

Ami a The Who Sell Out koncept jellegét illeti, arról így szólt. „Egészen az albumfotózás napjáig nem merült fel bennünk a konceptlemez ötlete. Miközben főt bbbal  telt edényekben pózoltunk, villant be, hogy az egymástól föggetlen dalokat reklámokkal és álhirdetésekel kössük össze”, fejtette ki a The Who zsenije.

Fotó: ultimateclassicrock.com