KISS-hathúrosok mérlegen

Paul Stanley hathúros-enekes és Gene Simmons, a rocktörténelem leghosszabb nyelvű basszusgitáros-énekese a Guitar Worldnek a KISS szólógitárosait elemezte-jellemezte. Bár az interjú 2014-ben készült, azóta is Tommy Thayer a “bizisten legutolsó búcsúturnéra” készülő Rockintézmény hathúrtépője, így ma is érvényesek az ott elhangzottak.

ACE FREHLEY (fotó)

Gene: „Ami övé, az övé, zenészként ott volt a szeren, és amikor még szívén viselte a zenekar dolgait – mondjuk az első három lemez idején – óriási volt. Dúdolható szólókat játszott, azonnal felismerhető volt a játéka, és úgy vélem, ez a legnagyobb dicséret, amit gitáros kaphat. A drogok meg a pia előtt egy szerethető ember volt, de minden drogfüggőt utálok, hiszen mind megszállottak.”

Paul: „Kezdetben minden rendben volt, értette a dolgát. Bár ő azt állítja, jobb mint valaha, én egy olyan személyt látok benne, aki egy óriási ajándékot dobott el…”

VINNIE VINCENT

Gene: Ace-nél képzettebb zenész volt, a jazzhez is konyított valamennyit. Gyorsabb is volt, szerette a hiper-szupergyors yekeréseket. A személyiségével voltak gondok, utálta, amikor az I Love it Loud írása közben mondtam, mit szólózzon.”

Paul: „Hihetetlen érzéssel tudott gitározni, éppen ezért nem értem, miért mindig az volt a fontosabb, hány hangot játszik, ahelyett, hogy a hogyanra helyezte volna a hangsúlyt.”

MARK ST. JOHN

Gene: „Az Animalize rögzítésekor egy este hazaküldtem, hogy írjon egy szólót valamelyik dalhoz. Másnap előállt egy szólókezdeménnyel, ám amikor arra kértem, játssza el újra, nem tudta megismételni. Mindig légből kapta a hangokat, össze-vissza, ész nélkül tekert. Mikor azt javasoltam, hallgassa Eric Clapton, Jimmy Page és Paul Kossoff gitározását, azt válaszolta, ő mindegyiküknél gyorsabb…”

Paul: „Bár betegség matt ért véget a karrierje, úgy vélem, egészségesen sem vitte volna sokra, hiszen sosem értette, mitől lesz valakiből igazán jó gitáros.”

BRUCE KULICK

Gene: „Az adott időszakban Bruce volt számunkra a tökéletes gitáros. A testvére, Bob (RIP) jött meghallgatásra, aztán mégis ő került a bandába, hiszen jóval sokoldalúbb volt a gitározása. Gyors volt, de a dallamokat is nagyon érezte, és rendes fickó volt. Nem volt egy remek énekes, és a pózolás sem ment neki, a gitárjátéka volt az igazi erőssége.”

Paul: „Azok számára, akik a `80-as években kezdtek KISS-t hallgatni, Bruce A KISS-gitáros. Remek csapatjátékos volt, aki mindig a maximumot nyújtotta. Óriási szerepe volt abban, hogy a lemezeink ismét platina-eladásokat produkáltak.”

TOMMY THAYER

Gene: „Akkor ismertem meg, a mikor egykori zenekara, a Black ’N Blue két lemezének én voltam a producere. Szervezett, komoly fickó volt. Később tudtam meg, hogy a Cold Gin nevű KISS-tribute bandában is gitározott. A KISSTORY-könyvek összerakásánál kezdődött a közös munka, majd turnémenedzserünk volt, majd amikor Ace ismét lelépett, kiderült, ő az igazi.”

Paul: „Ijesztően jó zenész, brilliáns szólógitáros és megbízható ritmusjátékos. Szeretem a gitározását, a munkához való hozzáállását, senki mással nem játszanék szívesebben a zenekarban.”

NEKED van kedvenc KISS-bárdistád?

Fotó: cheatsheet.com