„Lehet, a karrieremet mentették meg”

Phil Demmel, a Vio-lence gitárosa a Let There Be Talk podcaston egyebek mellett az utolsó Machine Head-turnéról és a Slayer-beli beugrásáról is beszélt. Phil a Machine Headből tizenöt év zenekari tagság után 2018-ban szállt ki úgy, hogy miután bejelentette döntését, még végigcsinálta az utolsó kört a bandával. „Rettentő kínos volt az a turné, hiszen Dave McClain dobos is ugyanabban a hajóban evezett mint én. Turné közben rengeteg szarságot mondtak rólam, nekem. Komoly kétségeim támadtak azt illetően, hogy profi szinten gitározom-e egyáltalán? Padlóra került az önbizalmam. Aztán az utolsó, Santa Cruz-beli koncert utáni hazatérésünk is igen bizarra sikeredett feleségemmel…mindegy, a lényeg, hogy fogalmam sem volt, mihez kezdek, fogok-e egyáltalán zenélni.

– Aztán másnap reggel érkezik egy SMS Kerry Kingtől, azzal, hogy „Hé, ember! Be tudod tanulni a műsort, majd néhány nap múlva leugrasz hozzánk?” – mire elejtettem a telefont. Elolvastam az üzenetet feleségemnek, aki rávágta: „Bassza meg, el kell menned!”, mondta.

Phil megjegyezte, Paul Bostaph dobos barátnőjének javaslatára merült fel a neve a haldokló édesapjához hazautazó Gary Holt lehetséges helyettesítőjeként. „Paul és Kerry rábólintott a dologra, majd Tom (Tom Araya basszer-énekes) is áldását adta rá, így, miután igent mondtam, elküldték a tizenkilenc dalt, amelyeket meg kellett tanulnom. Ismertem az első négy lemezt, de sosem játszottam a dalaikat. Nem volt egy sima menet, rengeteget hallgattam a műsort, a repülőn is, miközben hozzájuk utaztam, aztán a gitárjaim nem érkeztek meg velem együtt, Kerrynek csak egy Drop B-re hangolt hangszere volt, így transzponáltam a dalokat, miközben tanultam. Gary azonban rengeteget segített, és sikerült mindent elsajátítanom, így nyugodtan hazautazhatott. A saját gitárjaimat és az ő erősítőit használtam a koncerteken. Az elsőn feszült voltam, nagyon koncentráltam, hogy minden hang a helyén legyen, aztán a másodikon már minden lazább volt, átmentem a Kerry térfelére, meg minden. Négy koncerten játszottam velük, őrületes volt! És lehet, akkor a karrieremet mentették meg, hiszen azt mondtam magamnak: »Ha a Slayernek elég jó vagyok, mindenki más bekaphatja!«

Phil Demmel a 2019 januárjában újjáalakult, thrasher Vio-lence, illetve a szupergruppként emlegetett BPMD tagja, utóbbinak 2020 júniusában jelent meg American Made című debütalbuma.

Fotó: loudwire.com