Luke őrzi az első MM EVH gitárok egyikét

A Radio Forrestnek adott friss interjújában meséli el Steve Lukather, hogy a kilencvenes évek elején Eddienek készített Music Man EVH modell harmadik legyártott darabját ő kapta meg ajándékban és a gitár a készülő új lemezén is hallható. Eddie neve akkor merül fel, amikor Luke-ot az első Gibson Les Paul gitárjáról faggatják, amelyet a híres hollywoodi gitárboltban vásárolt.

Az első Les Paul, amelyet szereztél, a hollywoodi Guitar Centerből származik (…) jártatok valaha Eddie-vel együtt abban a hangszerboltban?

Eddie, Luke, Sheehan: Little Wing

„Nos, soha nem voltunk egyszerre a boltban, de hallottunk már egymásról. Mindenki tudott a Van Halen zenekarról, bár én sokáig azt hittem, egy Van Halen nevű srácról van szó.

Egy alkalommal a zenekarommal meghallgatásra is jelenkeztünk a Gazzarri’s klubba, ahol a Van Halen volt a főzenekar, de nem szerződtek le a bulira, mivel csak 16 évesek voltunk. Végül ’78-ban találkoztam és barátkoztam össze Eddie-vel, és végig jóbarátok maradtunk.”

Téged is ellátott cuccokkal? (…) Úgy tűnik az elbeszélésekből, hogy gyakran ajándékozta meg zenészhavereit különféle motyókkal

„Igen, valóban ezt tette. Úgy értem, például én is így jutottam hozzá a harmadik Eddie-gitárhoz sőt, a kapcsolatom a Music Man Guitars-szal gyakorlatilag annak a gitárnak köszönhető. Amikor még a 90-es évek elején Eddie-nek készítették a prototípusokat, egy alkalommal Ed házában voltunk fent együtt Sterling Ball-lal, kézbe vettem a készülő gitárt és hallgattam a hangszedőket. ‘Melyik hangszedő jön be a leginkább?’ – kérték ki a véleményem.”

„Azt hiszem, hogy az észrevételeim döntőek lehettek, mivel azt mondták: Rendben, neked ajándékozzuk a harmadik modellt! Eddie az elsőt, Sterling meg a másodikat kapja meg” – meséli Lukather.

Köztudott, hogy a Lukather-nek pár évvel később tető alá hozott Luke modell is az Ernie Ball Music Man gyártó egyik legsikeresebb gitárja lett, utolsó modellfrissítése a nemrég kijött Luke 25th Anniversary.

a ’90-es évek Music Man EVH-je, Trans Gold színben, habos jávor fedlappal

Borítókép: Robert Knight Archive/Redferns