Más tollával ékeskedni…

Kee Marcello, a svéd dallamkirály Europe egykori hathúrzsonglőre a White Line Fever podcasten arról beszélt, hogyan lopta el különösebb következmények nélkül a glam-pózer Poison egykori és jelenlegi zenekara, az Easy Action We Go Rocking (1983) című dalának refrénjét saját, I Want Action (1986) dala számára.

– A Poison Look What The Cat Dragged In című lemezének producere, Ric Browde mesélte el, hogy az Easy Action és a Hanoi Rocks lemezeit bevitte a stúdióba a lemezírás előtt és javasolta a Poison tagjainak, dolgozzák fel a We Go Rockingot. Brett Michaelsék meg azt válaszolták: „Minek, csak egy kibaszott svéd glam-banda, ki fogja megtudni?” – majd úgy, ahogy volt, átvették a refrént és saját dalként adták el – kezdte a történetet Marcello. Némi fájdalomdíj az ő zsebébe is becsurgott, ám, mint kiderült, ez azért nem az igazi.

– A mi dalunkat a Warner Chapell Music adta ki, és ők fenyegették meg a Poisont, hogy amennyiben nem fizetnek a dalért, beperelik őket. Az egész eset el lett tussolva, és, bár kaptunk valamennyi pénzt, jobb lett volna bíróság elé vinni az ügyet. Hiszen akkor egyrészt elismerték volna, hogy az én refrénemet használták, és fel kellett volna tüntetniük engem az I Want Action társszerzőjeként. Ebben az esetben meg nem egyszeri kifizetésről lett volna szó, hanem ahányszor egy Best Of-albumon megjelent volna a dal, komoly jogdíj illetett volna. Amúgy meg gerinctelen szarháziak, hiszen, amikor a Sweden Rock Fesztiválon játszottak és az újságírók Kee Marcello, az Easy Action, illetve a We Go Rockingról kérdezték, azt válaszolták, egyikről sem hallottak korábban – füstölgött Kee.

Nos, érdemes meghallgatni a két dalt, hiszen, bár vannak véletlen egybeesések, na, de ekkorák?

Fotó: imdb.com