Maszkok és gitárhősök

Andreas Kisser, a brazil thrash-úttörő Sepultura riff- és szólófelelőse a SepulQuarta címmel hamarosan piacra kerülő rendhagyó koncertlemez promóciós körútján a That Metal Interview podcastben egyebek mellett Devin Townsendről és hőseiről is beszélt. Kisser és társai tavaly sem tétlenkedtek, saját dalaikat értelmezték újra ismert zenészekkel, majd az online koprodukciókat kitették a Youtube-ra. Az augusztus 13-án megjelenő, 15 dalt tartalmazó albumon ezek a felvételek hallhatók. A 2011-es Kairos lemez Mask című dalát Devin Townsend progóriással dolgozták fel Andreas-ék.

– Devin Townsendről akkor hallottam, amikor Steve Vai albumán (Sex and Religion 1993) énekelt, és őrült teljesítményt nyújtott. Figyelemmel kísérem a karrierjét, rendkívül kreatív figura: producer, zenész, előadóművész egy személyben! Néhány éve Paolo (Paolo jr. basszusgitáros) futott össze vele, és kiderült, ismeri, szereti a Sepulturát. Aztán a SepulQuarta-sorozat kapcsán meghívtuk egy dalra, és óriási volt! Megkapta a dalt, át is gyúrta rendesen, és kérte, hogy a keverést is elvégezhesse a saját stúdiójában, így a lemez egyetlen száma, amit nem Conrado Ruther mixelt, a Mask, ami jó tett a lemeznek”, véli Kisser.

Andreast legfőbb hatásairól is kérdezték. „Randy Rhoads mellett a Judas Priest és bárdistái, Glen Tipton és KK Downing, a Slayer, az összes Big Four-banda, főként a gitárosok, hiszen az általunk művelt stílus, az aggresszivitás, a jobbkéz-technika mnd tőlük ered. James Hetfield, Dave Mustaine, Scott Ian, Gary Holt, Kerry King, Jeff Hannneman, mind mesterek. Aztán a progresszív vonalról Steve Vai, Frank Zappa, a Pink Floyd, Davd Gilmour…mindannyiukat imádom, hiszen a zene annyira sokszínű és nyitott. A blues- és rockgitározást preferálom a jazz ellenében. B. B. King és Buddy Guy gitározása rendkívül inspiráló, és természetesen a komolyzenét is kedvelem. Végül is Paganini az ördöggel cimborált, vagy mi a szösz!”

Alább a Devin Townsenddel készült Mask látható, amelyben Kisser jellegzetes szólója mellett rögtön a bevezetőben Townsend is szikrázó virgahegyeket emel.

Fotó: commons.wikimedia.org