Mi fán terem a SABVEROTT pengető?

Vetró B. Sebestyén András kolozsvári születésű brassói grafikus, bluesgitáros nemrég saját tervezésű pengetőket készített, egyelőre limitált példányszámban. A Fernet Blues Company hathúrosát a miértről, a hogyanról és a SABVEROTT pengetőkkel kapcsolatos terveiről kérdeztük.

– Művész-tanárként mikor, hogyan talált rád a zene?

– Szüleimnek és nagyszüleimnek köszönhetően jó muzsikát hallgatva nőttünk fel öcsémmel. Gitározni a kézdivásárhelyi Bogdán István tanítványaként kezdtem, majd elköltözése után a helyi Tanulók klubbjába folyattam. Onnan a Szentgyörgyi Plugor Sándor – Zeneművészeti Líceumba kerültem, majd a brassói Tiberiu Brediceanu Művészeti Iskola jazzgitár szakára, Luca Florin osztályába iratkoztam. Licistaként néhány barátommal volt egy KRATER nevű metalbandánk, majd a blues-alternatív KVITT Band következett, aztán, már Brassóban, a Fernet keresett gitárost, elmentem a meghallgatásra, játszottam, s felvettek.

– Hosszú az út a gitározástól a pengetőtervezésig?

– Bosszantott, hogy nem mindig fértem hozzá a kedvelt típushoz, ugyanakkor gyakran maradtam pengető nélkül, mert elkérték koncertek után, vagy elvesztettem A járványhelyzet miatt volt időm az online tanítás mellett, ezért eldöntöttem, magamnak készítek pengetőket. Ez nem újkeletű dolog, hiszen hét–nyolcadikos koromban, amikor még nem igazán lehetett efféléket vásárolni, nylon füzetborítókból, aztán egy kidobott dobfelszerelés borításásból, később meg a Tik-takos dobozokból készítettem. Az első igazi pengetőimre máig emlékszem, Magyarországról kaptam, fehér Fender felirattal.

– És hogy lett ebből SABVEROTT?

– Ez a történet 2014-ig nyúlik vissza, amikor egyszerű plasztikból CNC-mintakivágóval készítettem pár darabot, de nem tetszett annyira az eredmény, ezért csupán a gyűjeteményemben őrzök egy párat. Ezek a Sabverott V nevet kapták. A folytatásban egy brassói barátommal fa gitárpengetőket készítettünk manuálisan, standard mintára. Ezek kemény munkát és türelmet igényeltek, az elkészült darabok a Sabverott PJ-Woody nevet kapták. Érdekes hangzást produkál, meg kell szokni játszani vele és viszonylag hamar kopnak, így ezek is a gyűjteményemben végezték többnyire. Aztán jött a nemez pengetők ötlete, ám az Ortega megelőzőtt, így azt elengedtem. Nemrég aztán a brassai művészeti-líceum beszerzett egy 3D-s nyomtatót, ekkor döntöttem el, véghezviszem a tervem.

– Több típust is legyártottál. Melyek ezek?

– 2020 decemberében három prototípus készült el: a Blueking Model (BLUE DRAFT RESIN 2,06 x 3,00 cm), a T – combo (TRANSPARENT FLEXIBLE 80A 3,00 x 3,04 cm), és a RedKron Model (FORMFUTURA EASYFIL PLA Ruby Red, 2,06 x 3,00 cm).

– Mit tudnak a SABVEROTT pengetők?

– A három modell lényegében a Chicken Picks Light 2.2, a Dunlop 477 Primetone 308 és a V-Picks Farley t`pusok tulajdonságait követi, ezeket vizsgálva állt össze a végleges SABVEROTT koncepció. A pengetők anyaga Easyfit PLA (mesterséges rost- környezetbarát anyag) és fotopolimer gyanta. Mindhárom, a Blueking (fotó), T-combo és a Redkron modellek nagy felbontású 3D-nyomtatással és finoman kidolgozott részletekkel megtervezett pengetők. Míg az első kettőt inkább elektromos gitárhoz, a Redkront anyaga, tapadása és ridegsége miatt inkább a 12 húroshoz, vagy az akusztikus gitáron játszóknak ajánlanám. A Formfutura Dental LCD Model Resin egy nagy pontosságú fotopolimer gyanta, amelyet a fogászati modellek, az aligner modellek, az íny, a fogak, a korona és a híd modellek pontos modellezésére terveztek.

– Az elektromos gitárhoz ajánlottak miben különböznek egymástól?

– A Blueking és a T-combo (fotó) csupán színben és méretben különbözik egymástól. Tavaly decemberben 50 darabot sikerült ezekből legyártani. Ezek a prototípus-példányok szériaszámmal ellátott csomagolást kaptak (BPEA-2020-50-08), mely az angol és román nyelvű rövid ismertető leírás mellett a Sabverott logóval ellátott matricát és egy tanúsítványt (Certificate, Sabverott guitar pick user) is tartalmaz, úgymint BPEA-2020-50-08, ahol a B a modell-típust (R, B T), a P a prototípust, az EA (exemplar artistic) a limitált szériát, a 2020 a gyártási évet, az 50-összdarabot, míg a 08 a pengető azonosítószámát jelöli. Annyit még, hogy aránylag vastag de tapintásra kellemes, fogása kényelmes, anyaga miatt meleg hangzást produkál és kellemes dizájnpack-nek köszönhetően hamar kedvenccé avanzsálhatnak a SABVEROTT pengetők.

– Honnan jött a név?

– A SABVEROTT egy név betűinek felcserélésével alkotott értelmetlen szó.

– Hogyan tovább?

– Néhány nagylelkű gitáros ismerősőmnek és barátomnak köszönhetően mindhárom SABVEROTT-modell tesztelésen fut. Eddig Franciaországból, Magyarországról és Erdélyből érkeztek visszajelzések, többek között Nagy Ádámtól, a Roy és Ádám zenekarból, Juhász Gábor jazzgitárostól, Király Istvántól a Karmapirinből és Little G. Weevil bluesgitárostól. De Franciaországba is eljutott néhány Chloe Mons énekes, gitáros csapatához, aki új albumára már ezekkel játssza fel a dalokat, és a Hyde zenekar gitárosa, Sebastian Marchal is igényelt egy számottevő rakományt. Neki Mr.S-signature-modellt készítettem. Emellett a Facebookon az Everything guitar picks-csoportban is pozitívan értékelték. Igazából nem voltak terveim a Peti fiammal közösen készített pengetőkkel. Gondoltam, párat félreteszek magamnak, a többit meg barátaimnak, ismerőseimnek szétosztom, hogy használják, ha tetszik és megfelelőnek tartják. Mára már sokféle pengetőhöz hozzá lehet jutni, óriási a választék úgyhogy nyugodtan hátradőlhetek, nincsenek kereskedési céljaim, bár a közelmúltban történtek érdekes dolgok…

– Úgymint?

– Az első 9 darabra német-, olasz-, francia-gyűjtők csaptak le, bloggerek kérdezgettek a termékről, közben signature modellre is érkezett felkérés. Én mindezekkel a dolgokkal nem számoltam. Egyre többen piszkálnak, hogy lehetne tovább álmodni, fejleszteni, weboldalt készíteni, árulni stb. És, bár az én terveimben ez a fejezet nem szerepelt, úgy döntöttem, ám legyen. Az említett három limitált szériát semmikép nem gyártanám a továbbiakban. Nem lenne etikus, meg tisztességes. Ám nemrég gyártottam le néhányat a White X-modellből, amely a T-combótól abban tér el, hogy a hátoldalán is van egy, a csúszást megakadályozó bemélyedés. Ugyancsak készítettem néhányat a BeBa Tracesből is. Ezek mind 2 mm vastagságúak, ám rendkívül meleg hangzást nyújtó pengetők. A két utóbbi a Mr.S-signature modellel együtt egyenként 25 lej (kb. 1800 huf) + postaköltség ellenében megrendelhető. Emellett endorsementre (reklámszerződés) is van lehetőség. A pengetők megtekinthetők a honlapon (sabverott.wixsite.com/guitarpicks) és a sabverott Instagram-oldalon, érdeklődni a sabverott@gmail.com e-mail-címen lehet.