Miben hasonlít Hammett Iommira?

Joe Satriani hathúrkirály sikeres szólókarrierje mellett gitártanárként is letette névjegyét. A mester Matt Pinfieldnek egykori tanítványai mellett arról is beszélt, oktatóként mi volt legfőbb célja.

– Már 15 évesen voltak tanítványaim. A srácok, akik sulibulikon, kertipartkon láttak játszani, rendre azzal kerestek meg, hogy tanítsam őket gitározni. Így bukkant fel egy nap az ifjú Steve Vai is. Akkor döbbentem rá, hogy hiheti azt az ember, ő a legjobb, legvagányabb, mindig jönnek utána a fiatalok, akik még jobbak, technikásabbak, és Steve ilyen volt – mesélte.

Aztán Berkeley-be költözött, ahol akarva-akaratlan folytatta az oktatást. „A szomszédban egy használtgitár-bolt volt, így naphosszat ott lógtam. Nem vásároltam semmit, csak mindent kipróbáltam. A tulajnak tele volt a hócipője velem. Egy nap azt mondta, ha már úgyis ott téblábolok, valami pluszkeresethez juttathatnám azzal, hogy gitárórákat adok a boltjában. Nem sok kedvem volt ehhez, mégis elvállaltam. És tanárként ismét rám mosolygott a szerencse, hiszen olyan tehetségek kerestek meg, mint Alex Skolnick, Larry Lalonde, Kirk Hammett, David Price és Kevin Cadogan. Nemcsak formában tartottak, hanem nekik köszönhetően ráláthattam, milyen irányokba ágazik szét a jövő gitárzenéje. Soha nem az én stílusomat próbáltam ráerőltetni a tanítványaimra, hanem abban megerősíteni őket, amiben a legjobbak voltak. Például Alex Skolnick már akkor mindenevő volt, míg Kirk, aki az Exodusban tolta azidőtájt, ugyanolyan vibratóval állte elő, mint Tony Iommi. Már akkor jó volt a srác, neki igazán egy pici lökésre volt csak szüksége, ami átbillentette a kezdő-középhaladó szintről a felső ligába.”

Joe Satriani Elephants of Mars című lemeze április 8-án jelenik meg.

Fotó: guitarguitar.co.uk